Hírek

2015.01.29. 10:04

Vers, tánc, ének - Rumi Rajki Kulturális napok 15. alkalommal

Rum - A Rumi Rajki István Általános Művelődési Központ - 2013-óta az ÁMK-ból kiszakított Rumi Rajki István Általános Iskolával együtt – az idei évben immár 15. alkalommal rendezte meg - a magyar kultúra napja alkalmából - a Rumi Rajki Kulturális napok rendezvénysorozatát.

Civil Tudósítónktól

Évek óta hagyomány, hogy az ÁMK közösségei, az iskola tanulói, tanárai kulturális műsorral készülnek, ismert művészeti csoportokat, előadókat is meghívnak a kultúra napi ünnepre. Egy képzőművészeti kiállítás megnyitójával zárult az ünnepség.

Jelenet a Rumi Rajki István Általános Iskola Varázsláda csoportja meseelőadásából (Benedek Elek Az aranylúd című mese feldolgozása).

A kialakult hagyományokat folytatva Kistérségi Komplex Tanulmányi verseny zajlott a térség általános iskolái 4. és 8. osztályos csapatainak részvételével. A diákok 3, illetve 5 műveltségterületen bizonyították tudásukat, felkészültségüket kiváló eredményekkel. A „Vizuális találékonyság" rajz- és kézműves versenyen a környék iskoláinak mintegy 80 tanulója vett részt, akik beküldött rajzaikkal neveztek, s a helyszínen pedig agyagból készített alkotásokkal bizonyították tehetségüket.

Ünnepi műsorral, kiállításmegnyitóval zárult a rendezvénysorozat.

A magyar kultúra előtt tisztelegve a Himnusz elhangzását követően Kraft László alpolgármester, a Rumi Rajki István Általános Iskola igazgatója mondta el kultúra napi gondolatait, s köszöntötte az egybegyűlteket. Az iskola tanulói magyar szerzők dalaival, népdalokkal, népi tánccal készültek az ünnepre, de a szomszédos Zsennyén született, s az idén 100 éve, 22 esztendősen hősi halált halt Békássy Ferenc költőre is emlékeztek saját versének előadásával.

Nézőközönség a Záróünnepségen: elöl Kerekes Ferenc Béla, Mészáros Beatrix, Beni Ferenc polgármester, Kraft László alpolgármester.

A Rumi Kórusegyesület női kara Móricz Iván karnagy vezénylésével népdalokkal, népdalfeldolgozásokkal köszöntötte az ünnepet és az ünneplőket. A műsort a sárvári Nádiverebek együttes zárta kultúra napi műsorukban egyebek mellett Weöres Sándor, Balogh József megzenésített verseit adták elő.

Az ünnepséget követően Kékesi Gábor körmendi képzőművész, a Rumi Rajki Műpártoló Kör tagja „Téli tárlat" című kiállítását ifj. Grubánovits Attila képzőművész nyitotta meg a Művelődési Ház Padlás Galériájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!