Hírek

2013.04.15. 15:53

"Vicc és nagyon gáz" az állami párválasztó

Államilag támogatott társkereső programmal hozná össze a fiatalokat az erőforrás-minisztérium. Szerintük egyre több az olyan egyetemista korú fiatal, aki elfoglalt, így "nincs tere, ideje" ismerkedni. A hallgatók nem lelkesednek az ötletért.

Kovács Eszter

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának  államtitkára bejelentette: Táncválasztó, párválasztó címmel mozgalmat indítanak azoknak az  egyetemista korú fiataloknak, akiknek elfoglaltságaik miatt gondot okoz a társkeresés. A  tavasszal  induló sorozat 10 milló forintba  kerül, a fővárost és kilenc várost  érint. Lesz táncház, tánctanítás, utcabál a Bergendy zenekarral. A helyi egyetemisták nem támogatják az ötletet, vagy ahogy ők mondják: a kezdeményezés "vicc és nagyon gáz".

A 21 éves Szomorkovics Alexandra és Géczi Katalin nem tartja jó ötletnek az állami társkeresést (Fotó: Benkő Sándor)

A helyi fiatalok nem hallottak a sajtóban "állami csajozásként" megjelent kezdeményezésről, amely a párválasztás, s a család fontosságára hívja fel a figyelmet. A programra egy 10 milliárdos keretből 10 millió forintot különítettek el.

- Adják nekem azt a pénzt, amibe ez a kezdeményezés kerül. Tízmillió forintból már igazán lehet csajozni - viccelődik Bruszel Gábor, a Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi főépülete előtt, társai gyűrűjében.

- A fiatalok valahogyan eddig is találtak társat maguknak. Mi, ennyi idősen még nem a családalapítás fontosságára gondolunk. Számunkra az az elsődleges, hogy lediplomázzunk, majd munkát találjunk, azaz megalapozzuk a jövőnket - foglalja össze életképét Barabás Bence, akit arról kérdezünk, elmenne-e egy ilyen, államilag támogatott társkereső bulira, ha itt is tartanának: - Mit szólna hozzá a barátnőm? - kérdez vissza nevetve.

- Mi eddig is egyetemi bulikon, városi szórakozóhelyeken és a facebookon kerestük egymás társaságát - mondja Németh Vivien, akihez csatlakozva Szekér Veronika hozzáfűzi: - Eddig sem volt szükség  állami társkeresésre, s a jövőben sem lesz.

Szekér Veronika, Németh Vivien, Barabás Bence, Bruszel Gábor (balról jobbra) is elmondta véleményét (Fotó: Benkő Sándor)

- Nagyon gáz, béna kezdeményezés - osztja meg markáns véleményét Géczi Katalin, aki leszögezi: - Biztosan nem lennék kíváncsi egy ilyen erőltetett, "kötelező" jellegű bulira. Oda szerintem csak azok mennének el, akik eddig sem tudtak ismerkedni senkivel. Egyébként is, a mai fiataloknál a családalapítás  már időben kitolódik. Én jelenleg úgy gondolom, hogy négy gyereket szeretnék, s az elsőt harmincéves korom körül vállalnám. Addig a diploma megszerzése, az elhelyezkedés fontosabb.

Az ő véleményét osztja a harmadéves Szomorkovics Alexandra. - Számunkra az egzisztencia megteremtése az első, aztán jöhet a család tervezése, nálam két gyermekkel.

A 24 éves Gecseg Tamás környezettant hallgat az egyetemen.

- Úgy vélem, mindenkinek a saját, személyes ügye a társkeresés, a párválasztás. Nem hiszem, hogy ebbe bele kellene avatkoznia bárkinek is. Ennek ellenére értem, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját szempontból miért szorgalmazza ezt a kezdeményezést. Bár nem hiszem, hogy a fiatalok annyira vevők lennének az ilyen jellegű bulikra. Megmondom őszintén, én is csak kíváncsiságból mennék el egy ilyen rendezvényre. Emellett úgy gondolom, jelenleg Magyarországon családot alapítani huszonéves, majdani frissdiplomásként egyszerűen képtelenség. Majd akkor, ha leteszünk valamit az asztalra.

 

Táncházzal, tánctanítással, beszélgetésekkel hozná össze a lányokat és a fiúkat a minisztérium. A rendezvényeken "kulturált körülmények között, a sokakat érintő párválasztással, családalapítással kapcsolatos előadások" is várják a résztvevőket, akiknek kizárólag az 1962-ben alapított Bergendy zenekar zenélne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!