Hírek

2013.12.08. 16:20

Világjárók Cipruson

A kőszegi Jurisich Gimnázium diákjai és tanárai közel 15 éve vesznek részt Comenius projektekben. Legutóbb Cipruson jártak.

Némethy Mária

Az eltelt évek alatt mintegy 500 kőszegi diák és 30 tanár összességében kétszer kerülte meg a Földet a Comenius révén. Legutóbb kilencfős csapatuk járt Cipruson, ezzel megkezdték a harmadik kört.

A Jurisich gimnázium már második alkalommal dolgozott együtt a pafoszi Neve iskolával. A pafosziak kiválóan teljesítették szervezői feladatukat: a fogadástól az elköszönésig minden program a játékostól a tervezett előadásokon át a nemzeti ünnep megünnepléséig jól tervezett rend szerint történt.

A tengert is élvezte a hat kőszegi diák és a három tanár (Fotó: Tálos Ilona)

A kőszegi diákok és tanáraik ismerkedtek a sziget gazdag múltjával, szervezetten és a szabadidejükben is igyekeztek minél több természeti szépséget felfedezni. Megtekintették az Agia Solomonit, a katakombákat, amelyek könnyen felfedezhetőek az előttük álló rongyoktól roskadozó fáról, amelyeket a gyógyulásukban reménykedők hagytak ott. Továbbhaladva Szent Pál oszlopa előtt elhaladva eljutottak a Királyi sírokhoz. A lelőhelyen mintegy 100 sír található. Bár valódi királyokat nem temettek oda, a sírok kiérdemelték a királyi jelzőt. Az interaktív városnézés utolsó állomása a kikötő volt. Látták azt a helyet is, ahol Aphrodité a mitológia szerint kiemelkedett a habokból.

A hat kőszegi diák és három tanár többségében rendkívül jó élményekkel tért haza Kőszegre, de az elszigeteltség érzését is átélték akkor, amikor Nicosiában ellátogattak a Zöld Vonalhoz, ahol megszokott igazolványukkal nem léphettek át a törökök lakta területre.

 

Címkék#Kőszeg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!