Hírek

2015.01.22. 17:42

Vita véres vadakról – az erdei maradványok ügyében csap össze egy lakó és a vadászok

Őriszentpéter – Néhány helyi lakos szerint a vadásztársaság emberei hagyták a turistaút mellett a tetemeket. A vadásztársaság tagjai szerint azonban sok múlik a szabályok betartásán, így jelen esetben is megfelelően jártak el.

Lisztmayer Zsófia

Heves vitákat keltett az a szerdán feltöltött néhány fénykép, amelyen vadak különböző testrészei láthatóak az Őriszentpéteren található kék turistaút melletti réten. Csütörtökön délután mi is kint jártunk a helyszínen, de már csak egy véres tócsa emlékeztet a fényképeken látottakra. Egy nevét nem vállaló helyi férfi szerint az elmúlt években többször előfordult, hogy vadászat után lábakat vagy egyéb testrészeket találtak az erdőben, de ez senkit nem zavart különösebben.

Fotó: Tímár Gergely

– Olyan azonban nem fordult még elő, hogy a turistaút mellett hagyják a tetemeket. A legnagyobb problémánk az, hogy hajtóvadászat esetén nem tájékoztatják vadászok a lakóközösséget. A vadászatok teljesen kiszámíthatatlan időpontokban történnek, napközben is többször hallottunk már lövéseket. Ezen a környéken kint játszanak a gyermekek, mi futni járunk az erdőbe, így folyamatos félelmet jelent, hogy vajon mikor fognak vadászni – mondta el.

Györke Roland vadászmester és Nagy László, a vadásztársaság elnöke azt mondja, hogy ők szabályszerűen jártak el, és megadták a tiszteletet az elejtett állatoknak 

Nagy László, a vadásztársaság elnöke elmondása szerint az őriszentpéteri Őrségi Vadásztársaság január 17-én állományapasztó terelő vadászatot tartott.

– A vadászati etika előírja, hogy az elejtett vadaknak terítéket kell készíteni, hogy a végtisztességet megadjuk nekik. Egy fenyőgallyakkal körberakott területen a vadakat ilyenkor elhelyezzük, a vadászok és a terelők körbeállják a területet, majd fáklyát gyújtunk. Kürtszóval, és levett kalappal adjuk meg a lelőtt állatoknak a végtisztességet. Az állatok előkészítésével elég későn végeztek szombaton, ezért a maradványokat az erdő szélére húzták, és másnap, világosban szállították volna el őket. Másnap délelőtt egy megsebzett vadat hajtottak a kollégák, ezért délután tudták csak elszállítani a maradványokat. Akkor viszont észrevették, hogy az erdő széléről eltűntek a maradványok, és az előző napi teríték helyszínén vannak. Beszéltem a hajtókkal, de elmondásuk szerint semmilyen testrészt nem hagytak réten – mondta el Nagy László.

A helyi férfi elmondása szerint vasárnap délután három gyerek biciklizett az erdőben, amikor megtalálták a tetemeket.

– A gyerekek a tetemeket a turistaút közelében, a földön találták. A három gyermek között volt egy hétéves kisfiú is, aki a látottak miatt sokkos állapotba került. A társai szerint, amikor meglátta a tetemeket, elfehéredett az arca és leesett a biciklijéről. Végül a társai támogatták haza. Nem kellett kórházba szállítani, de azért megviselték az események.

Györke Roland vadászmester szerint, ha valóban otthagyták volna a maradványokat, akkor nem sok maradt volna belőlük, mivel a hollók nagyon gyorsan eltüntetik. – Főleg délelőtt 11 órára, amikor elvileg megtalálták a testrészeket. A vadásztársaság szempontjából minden törvényesen és szabályosan történt. Előre bejelentettük a hajtóvadászatot, ugyanis szeptember 30-ig a hatóságok felé be kell mutatnunk az ütemtervünket. Elküldtük a rendőrségnek, a vadászati hatóságnak, valamint a nemzeti parknak is – mondta el Györke Roland.

A vadászmester hozzátette, hogy sokan kommentelték az interneten, hogy nem volt kitáblázva a vadászat. A helyi férfi elmondása szerint is próbáltak már kommunikálni a vadásztársaság tagjaival, hogy táblázzák ki a vadászatot.

– Ilyen körülmények között szerintünk azonban nem éri meg párbeszédet nyitni velük. Szeretnénk majd később beszélni velük a történtekről, és megoldást találni a problémára. Örülnénk, ha nem fordulna elő a jövőben hasonló, és ha kitábláznák a vadászatokat. Úgy tudom egyébként, hogy törvény is felszólítja őket erre. Szeretnénk, ha betartanák a törvényi előírásokat és az etikai normákat.

– Ez tévedés: az erdei utaknál ki voltak helyezve a megfelelő táblák - mondta el Györke Roland. - Minden egyes óvintézkedést megtettünk, ami kötelességünk volt, ezt pedig bizonyítani is tudjuk. Az a legnagyobb probléma, hogy vadászatellenes hangulatot szítanak ezzel az üggyel. Elfogadjuk, hogy valaki számára ez véres gyilkosságnak tűnik, de a vadak túlszaporodása miatt valakinek ezt a feladatot is kell látni. Vadásztársaságunk ötven éve fennáll, nagy múltú és jó hírű is. A törvények betartásán kívül pedig mindig is figyeltünk az etikus magatartásra

A vadásztársaság tagjai elmondták, hogy sok múlik a szabályok betartásán: ellenkező esetben ugyanis a fegyvereiket és az engedélyüket is elveszíthetnék. A tagok, bár nem érzik úgy, hogy felelősek lennének a történtekért, szívesen leülnek majd megvitatni a történteket. Az események következtében az egyik közösségi oldalon is heves „komment-váltások” történtek, valamint aláírásgyűjtést kezdeményeztek a vadásztörvények módosítását. A vadásztársaság elnöke elmondta, hogy már két éve zajlanak megbeszélések a törvénnyel kapcsolatban, várhatóan pedig még idén az országgyűlés elő kerülnek a módosítások.

Olvasónk az alábbi fotókat küldte el nekünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!