Ikervár

2010.08.31. 08:15

Negyedmilliárdos felújítás az Ikervári ÁMK intézményeiben

Települések összefogásával negyedmilliárd forintos tartalmi és infrastrukturális fejlesztések valósulnak meg az Ikervári ÁMK oktatási intézményeiben.

Pásti József

Az Ikervári Általános Művelődési Központ jelenlegi 8 oktatási-nevelési intézményéből három óvoda és egy iskola megújult környezetben kezdi az új tanévet.

Az Ikervári ÁMK-t fenntartó tíz település polgármestereiből álló Társulási Tanács és az intézmény menedzsmentje tervszerű, átgondolt fejlesztéseket valósít meg. Az összefogással, a közös intézményfenntartással az elmúlt négy évben az alapnormatíván túl közel 200 millió forint kistérségi kiegészítő támogatással növelték településeik költségvetését a társulás tagjai. 

Az elmúlt tanévben pályázatok útján közoktatási fejlesztésekre  közel 250 millió forint támogatást nyertek. Az oktatási intézmények tartalmi fejlesztését segítette a TÁMOP-3.1.4-08-2. sz. pályázat. Ennek keretében az ÁMK hosszúperesztegi, sótonyi, ikervári iskoláiban valamint az ikervári és pecöli óvodában 58 millió forintos projekt keretében a kompetenciaalapú oktatás bevezetése valósult meg.  Az infrastrukturális beruházások eredményeként a csényei tagóvodában négy millió forintos támogatással és egy millió forintnyi önrésszel a vízvezetékhálózat korszerűsítése, a villamoshálózat teljes felújítása és a csoportszobák festése fejeződött be.

A pecöli önkormányzat 6 millió forintos pályázati támogatáshoz 1,5 millió forint önrészt adott, és újította meg a Bóbita Tagóvodát.

Az ikervári Mesevár Óvoda földszinti épületének infrastrukturális fejlesztésére elnyert 6 098 000 forint pályázati támogatást 1 404 698 forint önrésszel egészítette ki Ikervár Község Önkormányzata.  

- Nem csupán a fenntartás, de az intézményfejlesztés is összetartja a társulás 10 települését. A szóbajöhető pályázatokat koordináljuk, és ki-ki a saját kondíciójának megfelelő projektet választja - tájékoztat Szabó Béla, a társulás elnöke, majd folytatja: - Az elmúlt évben egy, az idei esztendőben kilenc intézményünk jutott pályázati forráshoz. A fejlesztések közül az ikervári iskola 200 millió forintos felújítása a legjelentősebb beruházás.  Sajnos a közbeszerzés elhúzódása, valamint a kedvezőtlen időjárás miatt a munkálatok csúsznak. Ennek következményeként a tanévkezdés is sok kérdőjelet tartogatott, de a kivitelező Generál Építőmester Kft. garanciát vállalt arra, hogy a felsőtagozatos épületrészben szeptember 1-től biztonságosan elkezdődhet az új tanév.

- Az úgynevezett nagyiskolában szeptembertől hét osztályt tudunk elhelyezni. A 4. osztályosok ideiglenes helyszínen kezdik a tanévet, és a teljes átadásig, vélhetően szeptember 20-ig ott is maradnak - ismertette a menedzsment döntését Kissné Tarr Judit intézményegység-vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!