Ikervár

2013.11.11. 12:31

A tanárok vitték el Márton vesszejét

A novemberi esőben még a szabadtéri kemence is barátságot, melegséget árasztott Ikerváron

Pásti József

A hagyományok, ünnepek gazdagabbá teszik, tartják össze a családokat, a kisebb, nagyobb közösségeket, akár egy települést is, sommázhatnánk röviden, ha az ikervári Márton nap évtizedes rendezvényeinek erejét kutatnánk.

Eshetett és fújhatott, mégis százak gyűltek össze szombaton a helyi művelődési házban, hogy közösen kialakított hagyományukat, önmagukat tovább erősítsék. Az ünneplőket a művelődési ház igazgatója, a település polgármestere, Fehér Ferenc és Kovács Ferenc, a Vas megyei közgyűlés elnöke, az esemény fővédnöke köszöntötte.

A Szabó Károlyné vezette Gyermek- és Ifjúsági színjátszók a Rátóti csikótojás c. ”klasszikussal” hangolták fel a programokkal gazdag rendezvény résztvevőit. Az újboros hordó csapra verését a helyi Castrum Gemini Énekegyüttes bordalai kísérték. Az othelló szőlőből készült újbort Kovács Ferenc, Fehér Ferenc polgármester, Emmer István alpolgármester és Jóna János szőlősgazda kínálta a vendégeknek.

Az asztalokon meggyes, túrós és mákos rétesek, lilahagymás libazsíros kenyér, libapörcös törtburgonya párolt káposztával kellette magát. Fülöp Csaba - a zuhogó eső ellenére – a szabadtéri kemencéből folyamatosan szállította a forró „erdélyi langallót”, közben Kondor Jánosné Betti, a Kreatív szakkör vezetője agyagozással kötötte le a szépszámú gyereksereget.

A Márton vesszeje elnevezésű tréfás vetélkedőre – amelyet mindig a közönség lelkes buzdítása kísér - a már jól összeszokott csapatok jelentkeztek: az Ifjúsági Önkormányzat, a Nyugdíjas Klub tagjai, a Mesevár Óvoda kollektívája, a Zichy Antónia Általános Iskola pedagógusai és a Harci Marci fantázianevű baráti közösség.

A zsűri ( Jóna Tamás, Kovács Ferenc, Kupcsik Ferencné, Szemes Olga ) most sem volt könnyű helyzetben. Márton ágas-bogas vándorvesszeje egy évig a Zichy Antónia Általános Iskola tanáriját díszíti. A tucatnál több ételkülönlegesség idei három legsikerültebb alkotását Jóna Bíró Viktória, Kissné Tarr Judit és Horváth Béláné készítette. A „csűrdöngölő” vendégzenekara, a kőszegi Kvarc együttes késői éjszakáig mulattatta, marasztalta a vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!