Jánosháza

2015.08.21. 17:25

Először tart ilyen hosszan, három napon át a városka ünnepe

Jánosháza - Várbéli Vigasságokkal zárul majd a hétvége a kisvárosban. Színházi programok is lesznek, a gasztronómiának pedig pénteken volt fontos szerepe.

Bakos Ágnes

Rendkívül változatos volt a gasztronómiai kínálat pénteken, az egész várost betöltötték az ételek aromái: a hústól a fűszerekig.

Illatos, különleges pavilont állított fel a Kelet-Stájerországi Regionális Turisztikai Szövetség. Gombócokat hoztak, de abból mindenfélét: szalonnásat, spenótosat, alpesi sajttal töltöttet. A gombócok titka a tészta és a szeretet – érkezett a válasz a stájer pavilonból.

Vajdahunyad is hozott speciális finomságokat: csörögét és Hunyadi gulyást. A dunai halászlé a Halászi községből érkezettek feladata volt, a szlovákiai Jánosháza galántai gulyást készített, a kárpátaljai Visk pedig borscs levest.

A szlovákiai Csorba küldöttsége összedolgozott Vasegerszeg csapatával, ők közösen szarvaspörköltet készítettek és szilvalekváros derelyét. A derelye különlegessége, hogy nem vízben főtt, hanem olajban sütötték ki, különleges tészta fogta körbe a lekvárt – mutatta meg Németh Attiláné, a csapat egyik szakácsa.

A helyi civilek, összesen tíz csapat, előzőleg elosztották, megbeszélték egymás között az ételeket, hogy ne tíz egyforma pörkölt legyen a végeredmény, ez volt az elsődleges célja a helyieknek. Két helyen készült halászlé, pörköltből pedig többfélét is alkottak a helyiek – mutatta Kiss András.

– Minden jánosházai lakosnak ingyen jár egy adag étel, a nem jánosházai látogatók vehettek kóstolójegyet – magyarázta a polgármester. Ugyanerre a sorsra jutott az ökör, mármint az elosztás szempontjából.

Szakértő ökörsütő készítette a 400 adagnyi finomságot. Iglódi Ferenc emlékeztetett, hogy az ökörsütés hagyománya egészen a késő középkorig nyúlik vissza – idén pedig a háromnapos jánosházai ünnep egyik fénypontja.

Helyi előadók fellépései színesítették a délutánt és családi kreatív foglalkozásokat tartottak az Európai Unió jegyében. Ugrálóvár, lurkóprogramok és ügyességi játékok várták a gyerekeket.

– Az Európai Unió a második napon is ad programot – sorolta a szombati kikapcsolódási lehetőségeket a polgármester.

Dr. Kiss László alkotmánybíró előadását hallgathatják meg az érdeklődők a demokrácia útjáról az Európa Sátorban szombaton. A hétvége két napjára is ezreket várnak majd, és még mindig lesz szerepe a gasztronómiának, egy hagyományos süteményverseny kapcsán.

A történelem is szerepet kap, annak vasárnap lesz helye és ideje. Másodszor rendezik meg a Jánosházai Várbéli Vigasságokat.

Kirakodóvásárt akkor is tartanak és felidézik a karakói csatát, hagyományőrzők segítségével.

Színházi program is lesz: a Jánosházai Amatőr Színtársulat és a Ferrum Színházi Társulás is bemutatkozik egy-egy darabbal. Vasárnapra a várkastély alatti rétre költözik a rendezvény.

Ilyen nagyszabású programsor egyben nem volt még Jánosházán. A korábbi falunapok után tartottak már városnapot és várbéli vigasságokat is, de még nem kapcsolták össze a fesztiválokat.

– Az Európai Unió tematikája a plusz idén – mondta el a polgármester.

A helyiek szerint nagyon jó, hogy végre hosszabb programsort rendeznek és több a kulturális program, az eddigi évekhez képest. Azt emelték még ki az ünneplő jánosházaiak, hogy „végre nem csak mulatós zenét hallhatnak", hanem többféle stílus képviselteti magát.

A városfesztivál hivatalosan és ünnepélyesen péntek este kezdődött meg, aztán a Hooligans együttes adott koncertet Jánosháza központjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!