Jánosháza

2015.10.22. 15:08

Kócosra, Colosra, Pityura emlékeztek – az ötvenes évek hétköznapjait idézték fel Jánosházán

Jánosháza – Színes előadással emlékeztek meg 1956. október 23-áról a Szent Imre Általános Iskola diákjai. Az ötvenes évek mindennapjait idézték meg: zene és ének szólt a forradalomról.

Bakos Ágnes

 

Nem hősök akartak lenni, nem iskolai tananyag, hanem élni akartak – hangzott el a jánosházai '56-os megemlékezésen a gyerekhősökről, akik az októberi harcok részesei, áldozatai voltak.

Őket, a fiatalokat, a fővárosi utcai jeleneteket idézték meg az iskolások nagyszabású műsorukkal a tornateremben.

Narrációval, szavalatokkal, énekkel és zenével, korhű ruhában elevenítették meg az ötvenes éveket, például Koncz Zsuzsa Zeng az énekszó című dalával.

– Avanti ragazzi di Buda, avanti ragazzi di Pest – kezdte emlékező beszédét V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője.

Felidézte, hogy az „Előre budai srácok, előre pesti srácok” kezdetű dal az olasz focidrukkerek indulója, az FdG Trieste nevű zenekar jóvoltából.

– Kócos, Colos, Pityu - nevek a pesti srácok közül, akikre Pongrátz Gergely, a Corvin közi felkelőcsoport második és utolsó főparancsnoka jóvoltából emlékezhetünk – sorolta V. Németh Zsolt. – '56 forradalmában a fiatalság volt a főszereplő; az igazságszeretet, a friss erő.

Arról is beszélt, hogy '56-ban hazánkból elmenekülteket befogadta a nyugat, ahogy korábban a jászokat, szerbeket is befogadta Magyarország.

– A magyarok befogadóak voltak mindig, de nem mindegy, hogy aki érkezik az üldözött vagy honfoglaló – utalt a napjainkban tapasztalható menekültáradatra az országgyűlési képviselő.

Az ünnepség zárásaként megkoszorúzták az '56-os jánosházai áldozatok emléktábláját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!