Jánosháza

2016.03.12. 13:29

Ébredj, új tavasz! – Jánosháza saját ünnepe

Jánosháza – Az 1848/49-es események része volt Jánosháza: itt mondta utolsó nyilvános beszédét gróf Batthyány Lajos miniszterelnök, útban a kivégzése felé. Büszkén ünnepelt a város: koszorúzással, színvonalas zenés, verses előadással.

Bakos Ágnes

– Jánosháza bekerült a történelemkönyvekbe – emlékeztetett dr. Kiss László alkotmánybíró, a város szülötte és díszpolgára. Felidézte, hogy Batthyányt 1849 januárjában elfogták, koncepciós perben halálra ítélték. Amikor fogvatartói a pesti kivégzésre szállították a néhai miniszterelnököt, ő és a „kísérete” Jánosházán a Korona szállóban töltött egy éjszakát. A helyiek hírét vették, hogy itt van Batthyány, kapákkal és kaszákkal felfegyverkezve betörtek a szálloda udvarára, hogy kiszabadítsák. Ekkor mondta a miniszterelnök utolsó nyilvános beszédét: visszavonulást kért a jánosháziaktól, hogy ne hozzanak végpusztulást a településre. 1849. október 6-án kivégezték Batthyányt. A jánosházi esemény emlékét az egykori Korona szálló falán ma emléktábla őrzi. Megkoszorúzták ezt az emléktáblát idén is: mások mellett Kiss András, Jánosháza polgármestere és dr. Balás Endre jegyző.

Az ünnepségen dr. Kiss László emlékeztetett Berzsenyi Lénárdra, aki Nemesmagasi, a mai Kemenesmagasi szülötte volt. A honvéd ezredes lett volna a 14. aradi vértanú, de nem fogadta el az előléptetést – emlékeztetett a történelmi tényekre a jánosházi ünnep szónoka. Berzsenyi Lénárd a kemenesmagasi temetőben nyugszik, sírhelyét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánította. Idén március 15-én családi címert helyeznek el a síremléken.

Díjakat is átadtak Jánosházán:

Ahogy minden évben, idén is elismerést kaptak a nemzeti ünnep alkalmából a település formálásában, felvirágoztatásában elöljáró jánosháziak.

Hárman vehették át a „Jánosházáért” kitüntetést idén: dr. Szente Tamás, a település és térsége egészségügyében végzett lelkiismeretes munkájáért; id. Végh Rezső és Horváth Józsefné pedig a településen végzett közéleti tevékenységéért.

A megemlékezés fénypontja volt az Ébredj, új tavasz című összeállítás: mozgalmas, színes műsort állítottak össze a Batthyány iskola diákjai. Remek dramaturgiával mutatták be az 1848/49-es eseményeket.

Egy kisfiú (óriási hanggal) harsogta a Nemzeti dalt, a lendülete vitte az előadás többi szereplőjét is, még a narrációban részt vett tanárokat is. Operarészlet is felcsendült és sodró lendületű népi táncot is láthatott a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!