Jánosháza

2016.05.27. 17:25

Helyi kincseik nyomában jártak Jánosházán

Jánosháza - Javában folyik a gyűjtőmunka: készül Jánosháza monográfiája, egy hónap múlva kész lehet az első kötet. Erről is hallhattak az értéknap résztvevői.

Bakos Ágnes

Öröm, hogy Jánosháza értékeivel és múltat ápoló tevékenységével kivívta a Megyei Honismereti Egyesület figyelmét - ezt emelte ki Kiss András polgármester a jánosházi megyei értéknapon. A Vas Megyei Honismereti Egyesület koordinálta a mozgalmas programsort. A városbejárás fontos helyszíne volt a legjelentősebb jánosházi érték: az Erdődy-Choron-várkastély. Kivételesen belülről is megnézhették az érdeklődők a teljes felújítás előtt álló építményt. Sokan éltek a lehetőséggel, és rendkívüli fotókat készítettek az alapokig visszabontott falak közül.

Fotó: Bakos Ágnes

Az értéknap előadásokról is szólt. Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, lokálpatrióta jánosháziként beszélt a folyamatban lévő, szerteágazó helytörténeti munkáról, amelynek eredménye egy többkötetes monográfia lesz. Kiemelte az egykori gyűjtők munkáját, például Makkos Lajos és Dala József tevékenységét, akiknek munkája nélkül ma jóval kevesebb adat, emlék állna rendelkezésre. Az Erdődyek egy külön fejezetet kapnak a készülő könyvben, hiszen hosszú évszázadokon át meghatározta a család a település lakóinak életét. A nemesi család után Bécsben folyik a kutatás. Pannonhalma, Monyorókerék és München szintén olyan helyszín, ahol jánosházi történelmi adalékok után kutatnak.

Külön fejezetben szerepel majd a jánosházi zsidóság története, az egykori gettó felidézésével együtt. Nagy segítség ebben egy 2009-ben készült szakdolgozat - mondta el Marton Ferenc. Az iparosok és a jánosházi céhek is külön fejezetet érdemelnek, és az egykor működött két nyomda is. Természetesen a jánosházi vásározás is szerepel majd a könyvben: jól mutatja a vásártartás jelentőségét egy 1934-es levelezés, amelyben egy angol vállalkozó ajánlotta egy ausztriai kereskedőnek Jánosházát, mint olyan piacot, ahol Európában nagy mennyiségben tud sertést és marhát vásárolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!