Jánosháza

2016.04.29. 17:20

Molymentesek már a gesztenyefák

Jánosháza - Nem volt ideje tojásokat rakni az aknázómolyoknak a jánosházi vadgesztenyefákon, időben megtisztították a terebélyes fák leveleit, ágait.

Bakos Ágnes

A szakemberek jól tudják, hogy a vadgesztenyefák permetezésének legkedvezőbb időpontja az első aknázómoly-nemzedék rajzásakor, a tojásrakás kezdetén van. Akkor, amikor a vadgesztenyefa levelei már szétterültek.

Ez az időszak jellemzően április vége, május eleje. A mostani szeszélyes, változékony tavaszi időjárás nyomán már időben el kellett végezni az idei permetezést, ezt egy éjszaka alatt megoldották Jánosházán, pedig rengeteg óriási vadgesztenyefára lehet büszke a város, szerte a köztereken. Azt remélik, a korai permetezésnek köszönhetően a köztéri gesztenyefák egész nyáron szépek maradnak - majd csak az őszi-téli fagy sárgítja a leveleket, nem pedig a kártevők.

Egészséges levelekkel pompáznak a vadgesztenyefák szerte a köztereken, köszönhetően a permetezésnek Fotó: Bakos Ágnes

A napokban pedig már csodálatos gesztenyefa-virágokban gyönyörködhet, aki Jánosházán jár. Büszkén számolt be Illés Zsuzsa, a Batthyány ÁMK művelődési házának vezetője: - Parkjaink egyik legszebb ékessége ilyenkor a gesztenyefa, teljes pompájában virít. Legszebb talán a Kossuth tér gesztenyesora, amely az év során kétszer is ámulatba ejti a látogatót. Tavasszal a feltűnő virágbugák, míg ősszel a színes levelek és az árnyékában megbúvó, fényes magokat rejtő tüskés burkok vonzzák a sétálókat - mutatta büszkén a fasort.

Felhívta a figyelmet a vadgesztenye hasznára is: a gyógyszeripar és kozmetikumok fontos alapanyaga is a vadgesztenye, sőt kiváló
biomosószert is lehet belőle készíteni. A néphit szerint, aki egy gesztenyét tart zsebében, azt elkerülik a betegségek.

- Erre még egy kicsit várni kell, de a virágzó fák látványa garantáltan elűzi a rosszkedvet - vélekedett Illés Zsuzsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!