Káld

2016.01.28. 17:40

Lecsúsztak a pénzről a káldi családok - Hibás kommunikáció történt

Káld - Lecsúszott több tucatnyi gyermek a karácsonyi ajándékról Káldon. Ez - a korábbi évekkel ellentétben - nem egy körülbelül ezerforintos ajándékcsomag volt, hanem 20 ezer forintnyi készpénz is, gyermekenként. Csakhogy utóbbiról tájékoztatást nem kaptak. A kommunikációs hibát a település vezetője elismerte.

Simán Klára

A faluban évek óta osztanak decemberben karácsonyi ajándékot a 14 év alatti gyermekeknek: a nem nagy összegű, de kedves gesztust örömmel fogadták eddig a családok - hangsúlyozta Vida Károly képviselő, aki elmondta, hogy idén óriási felháborodást keltett, hogy a családok egy része lemaradt egy számukra jelentős mennyiségű készpénzről. Amikor ugyanis megérkezett az ajándékok átadásával kapcsolatos meghívó, ehhez a település vezetése csatolt egy jó hosszú kérdőívet is - egyébként a képviselő tudta nélkül.

Ez a dokumentumkupac komoly adminisztrációt igényelt a lakosságtól. Olyan személyes kérdésekre kellett volna felelni, amelyeket többen elutasítottak: a többi között vagyonnyilatkozatot és jövedelemigazolást kértek tőlük. Az emberek jelentős része úgy gondolta, hogy az említett ajándékcsomag nem éri meg ezt az adminisztráció-mennyiséget, és ilyen jellegű információkat sem akartak adni magukról az önkormányzat felé.Csakhogy akik mégis visszaküldték kitöltve a kérdőíveket, azok nemcsak ajándékcsomagot, hanem még 20 ezer forintot is kaptak minden gyermek után.

„Mi is megkaptuk decemberben a levelet, 13-án, és 15-ei határidővel. A dokumentumok alapján úgy gondoltuk, hogy egy 800 forintos csomagot kapunk majd, de szerintünk ezért nem éri meg olyan személyes adatokat kiadni, mint a jövedelemigazolás és egyebek. A határidő is szűkös volt. Nekem két gyermekem van, mint utólag kiderült, fejenként 20 ezer forinttól estünk el. A decemberi időszakban ez a 40 ezer forint igen komoly segítség lett volna” - mondta el Tuboly Miklós káldi lakos.

Mint kiderült, a település 5 millió forintos segélykeretéből maradt meg közel másfél millió, ezt kellett szétosztani a rászorulók között - az önkormányzat pedig ezt a formát választotta. Tudni kell, hogy ha az állam által nyújtott segélykeretből pénz marad meg, akkor az visszaszáll az államra, sőt a következő keretösszegre is negatív kihatással járna. Ezért kapkodhatott a település vezetője az összeg szétosztásán - feltételezte Vida Károly, aki képviselőként számos megkeresést kapott az ünnepséget és a pénzek kiosztását követően. A képviselő felé jelezték a falubeliek, hogy sérelmezik, hogy a dokumentáció nem utalt semmiféle készpénzes támogatásra.

Fotó: Szendi Péter

„Valóban hibás kommunikáció történt” - jelezte dr. Schmidt József polgármester, aki a jegyzőnek, dr. Lendvai Róbertnek az állásfoglalását is kikérte az ügyben. A jegyző hangsúlyozta, hogy bár „jogi értelemben megfelelő volt a tájékoztatás a karácsonyi ajándékosztás ügyében, de igaz, hogy valóban félreérthető lehetett, hogy zárójelben jegyezték meg azt, hogy élelmiszercsomagról van szó” - mondta dr. Lendvai Róbert. Emiatt hitték azt többen, hogy pénzről szó sincs - hiszen erre nem tért ki az önkormányzati levél. A polgármester hozzátette: most is nyitott a lehetőség, hogy a rászorulók igényeljék a rendkívüli települési támogatást a rendeletben meghatározott feltételekkel.

Egyébként mint kiderült, a maradék közel másfél millió forintos segélykeretből a mintegy 150 gyermek közül csaknem 80 kapott pénzügyi juttatást is, a többiek erről most - az említett kommunikációs hiba miatt - lemaradtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!