Kercaszomor

2016.02.25. 18:21

Visszatért a legbátrabb - Megemlékeztek a hősökről Kercaszomoron

Kercaszomor - Nemrégiben ünnepelték a szomoróci falurész Magyarországhoz való visszatérésének 94. évfordulóját.

Kálmán György

1919-ben, augusztus elején a szerb-horvát-szlovén királyság csapatai megszállták a mai Kercaszomor nyugati részét, amely akkor még Szomoróc néven önálló település volt. Az ilyen és az ehhez hasonló katonai műveletek akkoriban nem voltak ritkák. Egy évvel később, 1920. augusztus 1-jén, két hónappal a trianoni békediktátum aláírását követően a helyi lakosság és a kercai helyőrség Rankay József hadnagy vezetésével kiűzte a betolakodókat. A siker rövid életűnek bizonyult, a résztvevőkre börtön várt.

fotó: Kemencei Ilona

A helyi lakosság bátor helytállása azonban nem volt hiábavaló, a határmegállapító bizottság úgy döntött, hogy 1922. február 9-én Szomoróc visszatérhetett az anyaországhoz. A falu visszatérésének évfordulóját 1923-tól ünneplik. Az ezredfordulót követően a helyi önkormányzat rendeletben kérte, hogy ítéljek meg a Communitas Fortissima, a Legbátrabb Falu címet Kercaszomornak. Az országgyűlés 2008-ban a novemberi emléktörvénnyel odaítélte a címet.

Az idei megemlékezés a református templomban Ozsváth Imre református lelkész által tartott ünnepi istentisztelettel kezdődött. Ünnepi köszöntőt Kovács Jenő megyei főmérnök mondott. Az eseményt a helyi Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér által szervezett emlékműsor színesítette, majd koszorúzásra került sor a szomoróci haranglábnál.

Címkék#Kercaszomor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!