Kercaszomor

2016.08.14. 18:39

Aki tudott, visszatért Kercaszomorra

Kercaszomor - Hazahívták a településről elszármazottakat, és emléktáblát avattak az Őrség költőjének.

Budai Dávid

Aki nem ismeri a település történetét, azt gondolná Kercaszomorról, hogy az Őrség szívében megbúvó kis ékszerdobozt elkerülték a történelem viharai. Sajnos nem így történt. A falu lakossága a második világháború után 753-ról 230-ra csökkent, tudtuk meg a település polgármesterétől, Kapornaky Sándortól. Az elvándorlás egyik legfőbb oka a kitelepítés volt. A település első embere most úgy döntött, hazahívja az elszármazottakat. Több mint kétszáz meghívót küldtek ki, és nagyon sokan el is fogadták a meghívást.

Így történhetett, hogy a hétvégén négyszáz adag ételt kellett rendelni a falu lakosságának, ugyanis, ha csak két napra is, de rengetegen tértek vissza Kercaszomorra, a szülőföldjükre.

A magyarországi kitelepítések 1950. június 23-án, pénteken kezdődtek meg. Megható pillanat volt, amikor Lugosi Piroska - aki maga is azok között volt, akiket elüldöztek szülőföldjükről - elkezdte sorolni a Hortobágyra kitelepítettek névsorát. A felsorolást többen megkönnyezték. Nem véletlenül. Ahogyan Lugosi Piroska Tamási Áront idézte: „Az ember szíve mélyén örökké odavaló, ahol született” A hazalátogató elszármazottak nemcsak a falut, egykori iskolájukat és a felújított református templomot tekinthették meg, de ajándékba kapták Pongrácz Dániel tavaly kiadott könyvét, a Határszéli Kálváriát is, amelyben a szerző saját családja kitelepítésének történetét dolgozta fel.

A település nemcsak egykori lakosait hívta vissza, hanem tovább ápolta Kercaszomor egykori szülöttének, Kapornaky Gyulának emlékét is, azzal, hogy emléktáblát állított a 2001-ben elhunyt költő egykori lakóházánál. A költő fia, Kapornaky Gyula elmondta: rendkívül megható volt a település részéről ez a gesztus. Vasárnap dr. Kondora Bálint, a megyei közgyűlés alelnöke emlékezett meg az Őrség költőjéről, akitől idézett is beszédében, V. Németh Zsolt államtitkár pedig a felkelőknek emléket állító, felújított kopjafánál beszélt a hűségről és a bátorságról.

Kercaszomor a hétvégén ismét sokat tett hagyományai ápolásáért, és ne feledjük: az Országgyűlés 2008. októberében megszavazta a Communitas Fortissima törvényt, és a ,,Legbátrabb falu” címmel tüntette ki Kercaszomor lakóit, a falujuk Magyarországhoz tartozása érdekében indított, 1920-as fegyveres felkelésben tanúsított bátor magatartásáért.

Címkék#Kercaszomor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!