Kerkáskápolna

2015.06.07. 19:05

Az Összetartozás Napját ünnepelték Kerkáskápolnán

Kerkáskápolna - Először tartották meg a Nemzeti Összetartozás Napját Kerkáskápolnán, a polgármester Keserű József ötlete nyomán, kezdeményezését a megyei önkormányzat és a Nemzeti Művelődési Intézet is támogatta.

Merklin Tímea

A picike őrségi faluban 83 ember lakik, ebből 50-60 nyugdíjas, mindössze egy-két gazdálkodó maradt a faluban - tudtuk meg a polgármestertől, aki fontosnak látja a szomszédos településekkel való együttműködést és a határon túli magyarokkal való kapcsolatépítést, ezért hívott meg zenés, táncos, irodalmi műsorszámokat bemutató csoportokat a Nemzeti Összetartozás Napjára, mert „a kultúra közös, amit őrzünk". A rendezvényen köszöntő beszédében kiemelte, hogy a „nemzeti összetartozásért tenni is kell, ha nincs meg az összefogás szükségességének érzése, és ennek mentén a cselekvés, nem tudjuk elérni a céljainkat".

Kérdésünkre Keserű József elmondta, még nincs helyi értéktár Kerkáskápolnán, de van miről gondolkodni, a nagy lovas rendezvényektől a szántóversenyen és szüreti felvonuláson át az Összetartozás Napjáig, amit a jövőben is ünnepelni fognak. Maga az őrségi gazdálkodó ember is helyi érték lehet, hiszen menteni, segíteni kell a kis- és középparaszti gazdálkodást, nemcsak pénzzel, lehetőségekkel, jó lenne, ha nem szűnne meg.

Keserű József, Kerkáskápolna polgármestere ötlete volt, hogy idén először megszervezzék a faluban az Összetartozás napját környékbeli és határontúli vendégekkel

Az őrségi Összetartozás Napja kétnapos volt, szombaton határon átmenő kerékpártúra, díjugrató verseny és Szkítia koncert is volt, a vasárnap délelőttöt a Nemzeti Művelődési Intézet töltötte ki a „Történelemből a jövőbe" című programjával. Bemutatták a határsáv természeti és történeti értékeit, hangsúlyozták a helyi értéktárak szerepét a társadalom megújításában. A művelődési házban tartott fórum Kerkáskápolna, Bajánsenye és Kercaszomor települések értékeire fókuszált.

A Nemzeti Művelődési Intézet módszertani referense, Éles Krisztina kérdésünkre elmondta, hogy azért kapcsolódtak be az Összetartozás Napja szervezésébe, mert az ötlet illeszkedik ahhoz a programhoz, amit ők generálnak a hungarikum klubok létrehozására a határmenti településeken.

- Már az egy hungarikum helyzet, hogy itt elzárt települések voltak, de mi nem a múltba nézünk, hanem a jövőbe, azt szeretnénk inspirálni, hogy az egymás melletti falvak fogjanak össze, és indítsanak el gazdaságfejlesztő tevékenységeket - mondta Éles Krisztina. - Ha a természeti értékeiket közösen óvják meg, arra turisztikai fejlesztést lehet kialakítani, természetesen a maguk léptékein belül. Nem nagy szállodák építésére gondolunk, hiszen manapság egyre inkább előtérbe kerül a bakancsos turizmus, a kerékpártúra, már az is nagyon jó, ha vannak kiépített túraútvonalak, tájékoztató táblák, egy helyi túravezető, egyáltalán, ha információt tudnak adni, reagálni tudnak, ha a környezet új kihívásokkal szólítja meg őket.

Orbán Lajos a szlovéniai magyarlakta faluból, Őrihodosról érkezett, gyakran jár át itteni rendezvényekre, sőt segít, amiben tud

Az Összetartozás Napján a helyiek székelykáposztát, a megyei önkormányzat képviselői vadpörköltet főztek ötven kilogramm húsból, így mindenkit meghívtak ebédre. A vendégek közt találkoztunk Orbán Lajossal, Hodos polgármesterével, aki elmondta ők kölcsönözték az asztalokat és a padokat a rendezvényhez. Gyakran járnak át az Őrségbe, sok magyar településsel van jó kapcsolatuk, mert Hodos 95 százalékban magyar falu, a többi határon túli, de környékbeli településen már nem beszélnek ennyien jól magyarul, mint náluk, ezért nekik „sok dolguk van", nem győznek menni ápolni a baráti kapcsolatokat, de szívesen teszik. Régebben oldtimer traktorokkal is átjöttek szántóversenyekre, van egy 105 fős egyesületük, 70-80 ilyen régi traktorral, a polgármesternek magának is van.

Készül a vadpörkölt. Balról: Tausz István, Marton Ferenc, Éles Krisztina, Benkőné Klára Júlia a kislányával, Szijjártó László és felesége - a megyei önkormányzat és a Nemzeti Művelődési Intézet képviselői

Az Összetartozás Napja kulturális műsorának résztvevőit a Vas  Megyei Közgyűlés elnöke, Majthényi László köszöntötte, V. Németh Zsolt államtitkár pedig beszédében azt hangsúlyozta, hogy míg az elmúlt napok ünnepein az igazságtalanul meghúzott határról beszéltek, itt a határtalanságról van szó. A fájdalom, a düh, az elhallgatás helyett a remény, az összefogás és a szeretet kultúráját fogalmazták törvénybe 2010-ben, mikor az Összetartozás Napja lett június negyedike.

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke és V. Németh Zsolt államtitkár is elfogadta Kerkáskápolna meghívását

A színpadon felléptek a bajánsenyei gyerekek, a kercacomori lábas Pajtások, a nemeshodosi Megmaradásunkért Kulturális Egyesület, láthattuk Németh László és Géczi József Örökség című rock oratóriumának egyszerűsített változatát. A műsort a Kármentő zenekar és a győrvári Nefelejcs néptáncegyüttes zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!