2013.05.10. 13:03
Egyre többen kertészkednek, ha máshol nem, a balkonon
Szombathely - Itt a palántázás ideje. Van, aki már kiültette a növényeit, más vár vele a fagyosszentekig, mindenkinek van jól bevált módszere. Egy biztos, egyre több az új vásárló.
Több sort foglalnak el a piacon most a palántások, megy az üzlet. Van, aki már túl is adott a portékáján, pedig később kezdődött a szezon. Magasdi Juditnak még bőven van áruja, évek óta ezzel foglalkozik, a férjével együtt. A törzsvevőin kívül egyre több az új vásárló, és a fiatalok érdeklődése is megnőtt: - A néhány éve szépen begyepesített udvart most felássák, és megpróbálkoznak a kertészkedéssel - mondja Judit. - A sztenderd a paprika és a paradicsom, mindkettőből nagy a választék. Az újdonságok iránt is nyitottak a vevők, most éppen a feketeparadicsom a sláger. Akinek nincs kertje, az a balkonra ültet, divat lett "saját termést fogyasztani."
Magasdi Judit szerint május végéig tart a palántaszezon az idén. Fotó: Kiss Teodóra
Régen nem divat, hanem természetes volt a konyhakert, ha többet nem is, de a reggelihez, nyári ebédhez valót megtermelték az emberek, nem véletlenül: - Egész más az íze, finomabb, mint amit a boltban veszünk - mondja Magosi Ferencné, - mindig ültettünk paprikát paradicsomot. Most az előbbiből például chili, kápia, utóbbiból kecskeméti folyton érő került a szatyorba. Nem csak az íze miatt, anyagilag is megéri foglalkozni vele - állítja olvasónk.
A paprika, paradicsom nem nagy igényel nagy tudományt, ezzel érdemes kezdeni kezdeni a kertészkedést. Ára most 80-150 forint között van. A káposztafélék közül a karalábéval bátran próbálkozhatnak a kezdők is, a fejes és kelkáposzta, karfiol már több törődést igényel. Ezekből a tápkockás palánták 20 forint körül kaphatóak. Jól néz ki a kertben a padlizsán, nem túl igényes, viszont annál látványosabb növény, ennek ára akárcsak a tökféléké 150-200 forint körül van. A saláta, zeller szálját 10-20 forintért árulják.