Kert

2015.02.26. 20:10

Eljött a tavasz a szőlőkben is

Megyei körkép - Megyénk kiemelten fontos kertjeinek a szőlős kerteket tekintem, ahol az ezer hektár körüli területből nyolcszáz hektár a borszőlő területe, a többi csemegeszőlő és házikerti lugas. A terület hosszú távú csökkenése sajnos- folyamatos, kiöregednek a szőlőt, annak embert próbáló munkáját és a gyümölcsét, levét is szerető gazdák.

Márkus Antal

Csökkenése napjainkban is tovább tart, tapasztaljuk, látjuk a kivágásokat, az egyre több elhagyott és elvadult úgynevezett nyúlrezervátum területeket. Úgy gondolom, kevés napjainkban a szőlőt szeretettel művelő gazda, és az utánpótlás még nyomokban sem látható. A szőlő még ma is, a modern technológiák, permetező gépek, kapálógépek mellett is görnyedt embert kíván- rendszeres, kemény fizikai igénybevétellel.

A metszések ma már javában folynak, néhány türelmetlen gazda már decemberben és januárban is kihasználva a jó időt dolgozott.

A lemosó permetezéseknél a gyümölcsösnél javasoltakat annyiban egészíteném ki, hogy mindig az előző év egészségi állapotához igazítsuk a munkánkat és a választott szert. Mivel tavaly igen erős volt a lisztharmat fertőzése, idén a ként, ha valakiknél mégis a peronoszpóra dominált, a rezet emelje ki és használja. Többéves tapasztalat, hogy kb. május 10-én lesz 10 centiméter körüli a szőlő hajtása, amikor már permetezni is kell, de azért a szerek beszerzésére már most gondolhatunk.

A tápanyag-utánpótlásnál aki ősszel nem tudta kiadni a foszfort és a káli műtrágyát, az tavasszal tegye meg, de feltétlen dolgozza is be. A nitrogénnel illik csínján bánni, nehogy eltúlozzuk és túl erős hajtásnövekedést okozzunk. Sok nitrogén hatására fellazulnak a szőlő szövetei, sűrű lesz a lomb és a növény fogékonyabbá válik a betegségekre.

A peronoszpóra ellen jól beváltak előző évben a pirimetanil hatóanyagot, valamint a folpetet, mankocebet és rezet tartalmazó kombinációk.

A lisztharmat ellen a tavalyi nehéz évjáratban is sikert ért el az a gazda, aki a metrafenont, penkonazolt, propikonazolt és tebukonazolt használt, főleg úgymond blokkban , tehát két, három kezelést egymás után. A kontaktszerek közül az elemi ként nem nélkülözhetjük.

Több évjáratban okoz nehéz fakadást az atka által okozott kár, amelyet az abamektin és a piridaben hatóanyagokkal előzhetünk meg, illetve gyéríthetünk.

Tudom, hogy nem könnyű eligazodni a hatóanyagok dzsungelében, nem egyszerű a gazdának voksát és főleg pénzét letenni egy-egy un. sláger szer mellett. Csak azt tudom javasolni, hogy mindig próbáljon ki újabb és újabb szereket, ha kell kis területen és saját tapasztalatai alapján válasszon a bőséges kínálatból.

Nem kevés feladat vár a kertet művelő és szerető gazdákra. Javaslom, hogy becsüljük meg őket ezért a nehéz és sok-sok lemondással járó munkájukért, s ha a piacokon szép, mosolygós gyümölcsöt, szőlőt látunk, mindig gondoljuk mögé a verítékező, kétkezi munkást is! Köszönet érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!