Kert

2015.03.09. 14:45

Tiszta földbe vessünk!

Március végén jön el az ideje a melegigényes zöldségfélék, paprika, paradicsom, tojásgyümölcs palántanevelésének. Az első kérdés: milyen földbe vessünk?

A palántanevelés alapja a jó minőségű vetőmag és a tiszta, fertőzésmentes palántaföld. Lehetőleg külön erre a célra gyártott földet vegyünk. Fontos, hogy a föld finomszemcsés, jó vízelvezető képességű legyen. A tőzegalapú földkeveréket előbb szitáljuk át, majd keverjük mosott folyami homokkal.

Pap Edina kertészmérnök. Fotó: Varga Krisztina

Kerti földet soha ne használjunk, mert az sok kártevőt, kórokozót, gyommagvat tartalmazhat. A rostált komposztföldet használat előtt benedvesítve, tepsire terítve száz fokos sütőben egy órán át fertőtlenítsük!

A paprika, paradicsom, uborka, dinnye neveléséhez 2-3 gramm/liter, a saláta- és káposztafélék földjéhez 1-2 gramm/liter mennyiségű magas foszfortartalmú tartós hatású műtrágyát is adhatunk. Ez komposztált szarvasmarha trágyát tartalmazó földkeveréknél elhagyható. A palántaföldet 10-12 literes vödörben keverjük össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!