Szombathely

2015.01.16. 18:40

Hittel a pedagógusi pályán

Szombathely - Közeleg a felsőoktatásba történő jelentkezések leadási határideje. A tanulóknak február 15-ig van idejük, hogy eldöntsék, hol tanulnak tovább.

Unger Tamás

Már javában zajlik a 2015-ös általános felsőoktatási felvételi eljárás: február 15-ig lehet jelentkezni a szeptemberben induló alap-, mester- és osztatlan képzésekre és felsőoktatási szakképzésekre. A felvételizők kizárólag a felvi.hu honlapon elérhető E-felvételin keresztül nyújthatják be jelentkezéseiket. Az E-felvételi a február 15-ei jelentkezési határidőig folyamatosan a felvételizők rendelkezésére áll. A rendszerben az adatok elmenthetők, így nem szükséges egyszerre minden információt megadni, mert az űrlapok kitöltése bármikor folytatható. A végleges jelentkezéseket legkésőbb 2015. február 15. éjfélig kell rögzíteni, majd február 23-ig hitelesíteni.

A felvételi eljárás alapdíja kilencezer forint ezért összesen három jelentkezési helyet lehet megjelölni. Ugyanazon intézmény azonos szakjának állami ösztöndíjas és önköltséges meghirdetése az eljárási díjak számításakor és a maximálisan megjelölhető jelentkezési helyek számát tekintve egy jelentkezési helynek minősül. Minden további jelentkezési helyért két-kétezer forint kiegészítő díjat kell fizetni. Összesen maximum öt helyet lehet megjelölni.

A felvételi előtt állóknak már nincs idejük a döntésre. Idén népszerűnek bizonyulnak a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának szakjai, főként a mérnökképzésre jelentkeznek sokan.

Molnár Bélától kaptak tájékoztatást a pótfelvételiről  - nemrég a felvételi előtt állók és kísérőik: Simon Telma, Simon Ruben és Éva
Fotó: Unger Tamás

Dr. Németh Norbert elmondta, hogy a Győri Hittudományi Egyetem Szombathelyi Képzési Központja az 1990-es évek közepétől működik a városban.

- A hittanár szak nem új keletű - folytatta a lelkész -, hiszen annak idején a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán az 1990-es években már nagy népszerűséggel indultak azok a szakpárok, amikor az egyik tanárszak a hittanár volt, a másik pedig a főiskola közismeretei saját szakja. Ezt a régi múltat igyekeztünk feleleveníteni a tavalyi évben azzal, hogy négy szakpárt indítottunk el, amit most az idei felvételire kibővítettünk egy hittanár- ének-zene tanár szakkal. Emellett továbbra is megmaradt a másik négy szak, a magyar-, a történelem, a földrajz- és a testnevelőtanár.

Az osztatlan tanárképzés kínálta a lehetőséget a képzés újbóli beindítására Szombathelyen. A szakpárok szükségességét pedig a köznevelésben kötelezően beindított hit és erkölcstan oktatása adja. A hittanár-nevelőtanár osztatlan tanár mesterképző szak egyszakos és kétszakos, nappali és levelező tagozatban is választható.

Dr. Németh Norbert egyetemi lelkész szerint népszerűek azok a hittanár szakok, melyek valamilyen közismereti szakkal párosulnak
Fotó: VN-archív

- A képzés jó egyrészt a Nyugat-magyarországi Egyetemnek, mert a képzési kínálatát ezzel tudta szélesíteni és jó nekünk is, mert kicsit életképesebb az a hittanári szak, mely párosul egy közismereti tanárszakkal - emelete ki dr. Németh Norbert. - Megbecsültebb az a hittanár a tantestületben, aki nemcsak hittant oktat a gyerekeknek. A két intézmény nagyon szoros együttműködését jelenti a képzési pár a városban. Azok a hallgatók, akik a kétszakos képzést választják, a közismereti tanári szakot a Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Karán vehetik fel. A kétszakos képzésre az országos központi felvételi eljárásban, a felvi.hu oldalon keresztül lehet jelentkezni február 15-ig. A képzések állami ösztöndíjas és önköltséges formában indulnak.

A másik fő profilt az egyetemi lelkész szerint kevesebben ismerik: a képzési központban nemcsak hittanárokat képeznek, hanem lelki pásztori munkatárs-katekéta képzés is folyik.

- A lelki pásztor munkatárs nem azt jelenti, hogy papokat képzünk - hangsúlyozta dr. Németh Norbert. - Közismert probléma, hogy komoly paphiánnyal küszködik az egyház, sok olyan falu van, melynek nincsen papja. Egyre többször fordul elő, hogy egy felszentelt papnak egy vasárnap több faluban is helyt kell állnia. Sőt, vannak olyan plébániák, ahová nyolc-tíz község is tartozik. Tíz helyen nem lehet vasárnap szentmisét ünnepelni. A hatályos egyházi törvénykönyv három szentmisére ad engedélyt. Vannak olyan közösségek, amelyek pap nélkül, vasárnapi szentmise nélkül maradnak. Pontosan azért, hogy ott is elhangozzék annak a vasárnapnak a szentírási üzenete, tanítása, hogy ott is a szentáldozáshoz tudjanak járulni, ezért képzünk olyan civileket, akik segíthetnek. Ők megbízható laikusként tarthatnak pap nélküli istentiszteletet, úgynevezett igeliturgiát. Ez főleg liturgikus képzést jelent. A gyakorlat ez kívánja majd tőlük, hogy az egyházi évnek minden egyes ünnepét, liturgikus szakaszát jól ismerjék és, hogy az ismereteket át tudják adni.

A másik képzésük a katekéta-képzés. Magának a szónak a jelentése: valamit visszaadni, visszatükrözni. Dr. Németh Norbert szerint annyit foglal magába, hogy az első hitoktatótól, Jézus Krisztustól elsajátított, ellesett tanítást visszaadni a rábízottaknak. Katekéták azok, akik nem iskolai rendszerű hitoktatást végeznek, leginkább a plébánia életéhez kapcsolódó hitoktatásban vesznek részt. Például a bérmálkozókat a templomi hittan során készítik fel, kórust vezetnek, a felnőtt megtérőkkel foglalkoznak. Különböző szakterületeik vannak: gyerekekkel, fiatalokkal, felnőttekkel, sérült emberekkel foglalkoznak. Teljesen más jellegű háttértudást igényel, ezért más a felkészítő oktatás is. A legnépszerűbb képzések azonban továbbra is a tanárszakok.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!