Kissomlyó

2016.10.03. 17:33

Ilyen volt a szüreti felvonulás Kissomlyón

Kissomlyó - Szombaton rendezték meg Kissomlyón az immár hagyománnyá vált szüreti felvonulást.

Olvasó

Délelőtt a falu apraja kidobolta a rendezvényt, ami annyit tesz, hogy a gyerekek egy feldíszített utánfutóban utazva, dobokkal felszerelkezve hívták fel a lakosság figyelmét a délután kezdődő mulatságra – tudtuk meg Horváth Teréztől, a szüret egyik szervezőjétől.

A kultúrháztól indult a menet, melyben lovaskocsi, lovasok, autók és gyalogosok is felvonultak. A falu egyik végén "terülj, terülj, asztalkám" és mosolygós helyi fiatalok fogadták a felvonulókat, borral, pogácsával kínálták őket. A szüretet ünneplő egybegyűltek ezután végighaladtak a falun, a Petőfi utca végén pedig újabb megálló következett.

A nicki Fergeteg Táncegyüttes tagjai népdalokkal, tánccal gazdagították a szüreti programot, és a kiindulóponthoz visszaérve, nevükhöz híven fergeteges hangulatot teremtettek. A körtáncba a falubelieket is bevonták, így szombat délután együtt ropta felnőtt, gyermek és nyugdíjas a kissomlyói kultúrház udvarán.

- Nagyon örülök, hogy idén is sokan eljöttek a rendezvényre, szerencsére az idő is kegyes volt hozzánk, így kellemes délutánt tölthettünk együtt – mesélte a falu polgármestere, Gulyás Zsanett.A kemenesaljai kistelepülésen és a fölötte elterülő hegyen évszázadok óta foglalkoznak a szőlőtermesztéssel, borászattal.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is számos borosgazda hozott kóstolót a hegy levéből, igaz többnyire a tavalyi évjáratból, mivel idén még csak most zajlik a szüret.

- Külön köszönet illeti Somogyi Miskát, a kisbírót, aki csakúgy mint az előző években, idén is tartalmasan összefoglalta az elmúlt évben a faluban történt eseményeket – mesélte Horváth Teréz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!