KKV

2016.11.02. 22:10

Nyolcmilliós lesz az áfahatár - A kis- és középvállalkozások jobban járhatnak a változtatásokkal

Körkép - Jövőre jobban járhatnak a kis- és középvállalkozások a kormány tervezett adóváltoztatásai miatt. A járulékcsökkentésre még várni kell.

MTI

Növelik az áfamentesség értékhatárát, bővülhet a katások köre, és egyszerűsödnek az egészségügyi hozzájárulás (eho) szabályai a kormány legújabb tervei szerint. Amennyiben a parlament elfogadja a szakminiszter előterjesztéseit, úgy kissé könnyebb lesz a hazai kis- és középvállalkozások (kkv-k) helyzete. Az ágazatot szintén nagyban érintő járulékcsökkentés azonban egyelőre halasztást szenved.

Varga Mihály a nemzetgazdasági tárca szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: a tervezett járulékcsökkentéssel a magyar gazdaság versenyképességét kell erősíteni úgy, hogy öt-hat év távlatában érje el a V4-országok átlagát, Csehország vagy Szlovákia szintjét. Varga Mihály kiemelte: a járulékcsökkentést tekintve nincs határidőhöz kötve a kormány, ennek együtt kell járnia a bérfelzárkóztatással is. A miniszter emlékeztetett: a nemzetgazdasági tárca pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek az őszi adócsomagot, melynek legfontosabb változtatásai a köztehercsökkentést, a versenyképesség növelését és az adóbürokrácia csökkentését vetítik előre. Rámutatott: ha a Nemzetgazdasági Minisztérium által tervezett módosításokat elfogadja a parlament, egyebek mellett nő a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) bevételi határa, az áfában emelkedik az alanyi mentesség értékhatára, és egyszerűsödnek az egészségügyi hozzájárulás (eho) szabályai is.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatót tart a kabinet döntéseiről, a tárca által benyújtott törvényjavaslatokról (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A kata esetében jövőre a kétszeresére, 6 millióról 12 millió forintra emelkedik a bevételi határ. Ezt a jelentős adómegtakarítást biztosító adózási formát több mint 160 ezren választották, a módosítással újabb 50-60 ezer vállalkozás választhatja ezt a formát.

Az áfában az alanyi mentesség értékhatárának 6 millióról 8 millió forintra emelése nemcsak adómegtakarítást, hanem jelentős adminisztrációcsökkentést is hoz.

Varga Mihály kiemelte: a köztehercsökkentés mellett egyszerűsödnek az eho szabályai, jövőre nem kell a kamatjövedelem után 6 százalékos ehót fizetni. Az eddig a különböző jövedelmeket terhelő öt kulcsot (6, 14, 15, 20, 27 százalék) tartalmazó rendszert kétkulcsossá alakítják át, a 14 és a 27 százalékos mérték marad fenn. Így a jövőre tervezett eho-csökkentés 3 milliárd forintot hagy a lakosságnál - közölte Varga Mihály.

A módosításokkal arra törekszik a tárca, hogy a gazdaság tovább fehéredjen, és tovább szűkítsék az áfacsalások lehetőségét.

A cafeteria tervezett módosítása 1,5 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál, és bővülnek a kkv-k fejlesztésekhez kötődő adókedvezményei is. A szakminiszter sajtótájékoztatóján kiemelte: a tervezett járulékcsökkentés esetében nem volna helyes, ha arról a partnerekkel való tárgyalások nélkül döntenének, a változtatás esetén felkészülési időt kell hagyni a bevezetésre. Hozzáfűzte: ebben az esetben egy kis lépés is 100 milliárd forintos változtatást eredményezhet, tekintettel arra, hogy például a nyugdíjbiztosítási alap mintegy 3100 milliárd forintos büdzsével gazdálkodik.

A tervezett járulékcsökkentés egyébként a szakembereket is megosztja, ők úgy vélik, hogy egy elhamarkodott döntés jelenleg nem használna olyan mértékben, mint amennyit esetleg árthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!