Körmend

2013.08.27. 09:00

Közösségi szerepek

Hegyhátsál - Megadták a módját az ünnepnek a helyiek. Szépen felújított közösségi házukban egyszerre három kiállítást is nyitottak.

Kozma Gábor

Szent István ünnepe előtt nem sokkal adták át az új közösségi otthont a 150 fős kistelepülésen. A falu eddig két, országosan is jegyzett objektumáról volt ismert. Ezek egyik a magasba nyúló, kommunikációs adótorony, volt tévérelé, a másik pedig a nemrég átadott, komoly tudományos értékkel is bíró csillagászati obszervatórium. Ebbe a sorba most egy újabb létesítmény illeszkedik, így talán van esély arra, hogy megálljon a népesség fogyása. Legalább is ebben reménykedik a fiatal, csinos polgármesternő, Horváth Magdolna, aki nem titkolja, a közösségi házat falusi térként használják majd. Értve ez alatt, hogy mindenkinek helye lehet benne és ötletét is figyelembe veszik. A házat nem csak kívülről újították meg, az ajtókat, ablakokat is kicserélték. A könyvtár modern lett, s egy új teakonyhát is kialakítottak. Az avatás tiszteletére pedig egyszerre három kiállítást is nyitottak. Elsőként Jakab István őstermelő, méhész mutathatta be eszközeit. Ez már csak azért is érdekes, mert az ágazat, amely sok falusit tart el, veszélybe került. Nem árt tehát megismerkedni vele, ha segíteni akarunk. Akár a természet védelme, akár a szakma óvása révén. Egy biztos, ebben a házban ez a bemutató jelzés értékű, hiszen minden bizonnyal lesznek hasonló témájú előadások a közeljövőben. A másik kiállítás Dejcsics Zoltánné érdeme, aki szalvétáit tette közszemlére. Mint minden gyűjtemény, ez is ad egy kis korképet. Megmutatja az értő szemnek az étel és italkultúra változásait. De megmutatja az ízlésünk változatosságát, fordulópontjait is. A szalvéta sok mindent elárul, például azt is, hogy manapság nem a közösségi étkezés, hanem az egyéni, a számítógép előtti, az előregyártott termék fogyasztására épülő a domináns. Ehhez pedig elég az akciós fehér és tapintásra foszló szalvéta...

Horvát Magdolna polgármester és Gombásné Nardai Ibolya járási hivatalvezető Jakab István méhész tárgyait mutatja (Fotó: Horváth Csaba)

A harmadik kiállítás Molnár Anitáé. Az amatőr festőművész nemrég mutatkozott be egy kettős tárlaton a körmendi Kölcsey gimnáziumban és képeit több helyütt is megtaláljuk. A mostani kollekciója megérdemli a figyelmet, tükrözi a helyi értékeket. Nem csoda, hogy az első napon már sokan megnézték az említett bemutatókat, remélik a folytatást is a közeljövőben.

Ebben bízik Horváth Magdolna is. Aki szerint a megtartó erőt csak úgy lehet növelni, ha a fiatalok értelmét látják a maradásnak, a letelepedésnek. Ez utóbbiak esélyei javultak most, hogy egy újabb objektumot adhattak át. Az ügy fontosságával a szakminisztérium is tisztában van. Az avatón V. Németh Zsolt államtitkár nem véletlenül mondta, hogy e napokban újabb pályázatokat írnak ki közösségi épületek felújításra, kiegészítve gépkocsibeszerzéssel is. Tehát van remény, nem kell leírni a kis falvakat, mert igenis van helyük a nap alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!