Körmend

2013.11.18. 12:45

A cukorbetegség ellen

Körmend - Kék karika és szín: ezzel hívják fel a figyelmet a cukorbetegségre, a megelőzésre. Legutóbb a kulturális központban.

Kozma Gábor

A helyi Cukorbeteg Közhasznú Egyesület - összefogva a helyi diabetológiai szakellátóhellyel, a krónikus belgyógyászati osztály és a Járási Népegészségügyi Intézet szakembereivel - ha szimbolikusan is, de kék fénybe öltöztette a színháztermet. A WHO üzenetét dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvos hozta el Körmendre, aki legmagasabb prevalenciájú nemfertőző, de világszerte járványszerűen terjedő betegség, a cukorbetegség népegészségügyi jelentőségét emelte ki előadásában.

Sipos Istvánné, Nagy Ildikó és Monek Istvánné a  szűrésen (Fotó: Szendi Péter)



A világszerte mintegy 300 millió embert érintő krónikus, életminőséget rontó és rendkívüli társadalmi hatásokkal jellemezhető megbetegedés elsődleges megelőzésére a vasi népegészségügyi szakigazgatási szervezet tematikus egészségfejlesztési programmal rendelkezik. A térségben tevékenykedő, önsegítő diabetes klubok a másodlagos és harmadlagos megelőzés letéteményesei, önzetlen munkájuk kiemelt figyelmet és megbecsülést érdemel ezt már dr. Birtha Gyöngyi járás tiszti főorvos jelentette ki, hozzá téve: ezen megbetegedés kezelésében kiemelt szerep jut az életmódi tényezőknek, a táplálkozás terápiának, a fizikai aktivitásnak és az egyéni felelősségvállalásnak.

A rendezvény rangját meghatározó országos hírű előadók mellett élénk érdeklődés kísérte a dr. Batthyány Strattmann László életútjáról szóló előadást, dr. Gyürki László kanonoknak köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!