Körmend

2014.02.20. 10:35

A horvát nyelv sorsa

Körmend - A Csaba József Honismereti Egyesület várostörténeti akadémiáján legutóbb a Körmend környéki horvátok és az általuk beszélt horvát nyelv sorsáról szólt dr. Vörös Ottó nyelvész, tanár.

Kozma Gábor

Mint kifejtette, a horvátság déli falvainak lakossága, Szentpéterfa kivételével, mára jórészt asszimilálódott, nyelvét elveszítette, azonban a mélyben (szubsztrátum) ma is ott van valami a tenger mellékéről hozott kultúrájukból. Nyelven kívül ezt őrzik vallási szokásaik, viseleti elemek, őseik által készített tárgyak, viselkedési jellemzők. Nyelviségüket őrzik máig családneveik, melyekből csak a körmendi telefonkönyvben 260 bejegyzést találunk, amit beszorozhatunk 4 családtaggal. Az érintett falvakban ugyancsak nyelvi ereklyeként maradtak meg helynevek, dűlőnevek. Érdekességképpen említette az előadó Harasztifalu nevének első felét, amely a horvát hraszt szótövet őrzi, ami fiatal fából álló erdőt, leginkább tölgyet jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!