Körmend

2014.02.10. 15:30

Körmendi büdzsé - Nagyobb tétel idén az útépítés

Elfogadták a város idei költségvetését. A fő irányokról elmondható, hogy egyik terület sem szenved hiányt.

Kozma Gábor

A büdzsé megalkotása a válaszott városvezetés éves munkájának esszenciája, tükröződik benne az adott időszak képviselői, városvezetői és tervezői munkája. A gazdaság évek óta tartó mélyrepülése, a szűkös források miatt nem könnyű a tervezés. Körmenden mindig is arra törekedtek, hogy vállalható, kiegyensúlyozott büdzsét alkossanak. A feltételek ehhez adottak voltak tavaly és remélhetőleg az idén is. A város fejlődésének látványos eleme, a bővülő ipari park, jó példa az önkormányzat és a gazdaság szereplőinek összefogására.

A legutóbbi testületi ülésen részletesen tárgyalták a büdzsé fő számait, majd rátértek a felhalmozási bevételekre, amelyek 1milliárd 140 millió forintot tesznek ki. Ez a vagyonértékesítésből és a használati díjból származó bevételek mellett a felhalmozási célra átvett pénzeszközökből állt össze. Ez utóbbi kapcsán már folyamatban lévő fejlesztésekről, így ívóvíz és szennyvíz-hálózat, hivatali szervezetfejlesztés, valamint kastélypark helyreállítás - van szó. A projektek egy része 100 százalékbvan támogatott.

– A felhalmozás kiadási oldalán, a beruházások között a nagy volumenű projektek szerepelnek elsősorban. A pályázati források további kihasználása érdekében előkészítésre ugyancsak fedezetet nyújt a költségvetési tervezet – mondta el az ülésen Bebes István polgármester. – Az informatikai eszközök beszerzése több intézményt is érint, de ez szükséges az alkalmazott rendszerek korszerűsödése és a korábbi eszközök amortizációja miatt – mondta.

Folyamatosan bővül az ipari park, amely jó példa az önkormányzat és a gazdaság összefogására (Fotó: Szendi Péter)

Idén főként az utak felújítása kerül előtérbe. Hulladékgazdálkodási feladatokra 9,1 millió jut és nagy falat a sportcsarnok felújítása is. Ehhez az önkormányzat tavaly 225 milliós hozzájárulást kapott, amit a bevételek között maradványként terveztek. Ezt az összeget az egyesület részére átadták. Szintén hasonló célzattal 5,5 millió jut a Körmendi FC-nek egy sportöltöző felújítására. A társasházi felújítási alapba, a Városgondnokság által 2 millió forint kerülhet.

– A tervezett felhalmozási bevételek fedezetet nyújtanak a kiadásokra, a költségvetés így nem számol hitel felvételével – hallottuk.

Auer Miklós képviselő (Jobbik) a közös hivatal működésének időtartamára, illetve az óvodák finanszírozásának önkormányzati költségére kérdezett rá, míg Ferencz Gyula képviselő (Fidesz-KDNP) az újabb energiatakarékossági program támogatásának lehetőségéről érdeklődött a gyűlésen.

Bebes István válaszában kifejtette: az önkormányzati választásokat követően kell Csákánydoroszló önkormányzatának újból döntést hoznia, hogy miként működteti a most még Körmenddel közös hivatalt. Az óvodák esetén az állam 224 milliót ad bérekre, járulékokra és dologi kiadásokra, Az óvodák működésére 62,5 millió jut. A képviselő-testület a költségvetés bevételi és kiadási főösszegét 2 milliárd 977 millió 632 ezer forintban állapította meg. A 2014-es városi büdzsét 10 igen, 1 nem és 1 tartózkodásal fogadták el a képviselők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!