Körmend

2015.01.12. 10:45

Kihívás, hogy egy állandó tárlat izgalmas legyen

Körmend - Jelentős kormányzati támogatásnak köszönhetően megújultak a múzeum állandó kiállításai. Erről kérdeztük Móricz Péter kurátort.

Kozma Gábor

– A Körmend és a Batthyányak évszázadai című új kiállításban három korábbi állandó tárlat anyagát egyesítettük: a húsz éve fennálló, a város történetét bemutató Nemzedékek öröksége, a 2005-ben megnyitott dísztermi Batthyányak évszázadai és a hét éve létrehozott Hunyd le szemedet és láss! című tapintható kiállítást – mondta el a kurátor, aki szerint igazi kihívás az, hogy egy állandó tárlat izgalmas és újszerű maradjon hosszabb távon is.

– A koncepció szerint a kiállítások a kastély nyugati és délnyugati szárnyának első emeletére kerültek át, ahol a korábbi három kiállító helyiség mellett két irodát és két raktárt is a műtárgyak bemutatásának helyszínévé alakítottunk át. A fő elképzelésünk az volt, hogy gyűjteményeink válogatott darabjait a kiállításnak otthont adó hercegi kastélyhoz méltó, főúri életmódnak megfelelő környezetben mutassuk be – halljuk, majd egy kis tárlatvezetésre kérjük Móricz Pétert.

Móricz Péter múzeumigazgató egy korábbi városi rendezvényen rögtönzött velocipéd bemutatót is tartott. A kiállítási anyag a Batthyányakra épül, a leendő Örökségközpont egyik fundamentuma. Fotó: Jámbori Tamás

– A kastély díszlépcsőházából nyíló első teremben a város történetével ismerkedhet meg a látogató. Az első vitrinben a város környéke földtörténeti múltjának könyvébe nyerhetünk betekintést, a fosszilizálódott növény- és állatmaradványok közt egy mamut fogát is kiállítottuk. A következőkben a város alapítása előtti és középkori, a régészek által megtalált emlékek idézik fel Körmend múltját. IV. Béla 770 évvel ezelőtt adta ki a város alapítólevelét, erre az oklevél pecsétjének tapintható másolata emlékeztet a kiállításban. Körmend koraújkori és újkori történetével további két vitrin ismertet meg. A második teremben további szemelvények láthatók a város történetéből: a polgári életmód emlékei, a Kossuth-kultusz, a település egyház- és hadtörténete mellett a Körmendhez kötődő ismert személyiségek, Molnár Lajos, Csaba József, Németh Mária is kaptak egy vitrint. Egy érintőképernyős monitoron további híres körmendiekről nyerhetőek információk. A harmadik terem az egyesületeké és a kézműiparé. A 19. századi egyletek közül a tűzoltóegyletet és a vasparipa egyesületet emeltük ki. Utóbbi velocipédjei közül kettőt mutatunk be, de a kiállításra elkészítettünk egy velocipéd rekonstrukciót, amelyet vállalkozó kedvű látogatóink ki is próbálhatnak – tájékoztat a kurátor, köszönetet mondva munkatársainak, közte Kiss Dániel belsőépítésznek, Molnár Lajos asztalosnak és Mátyás József üvegesnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!