Körmend

2015.02.09. 13:40

Mi köze Körmendnek Juzsnijhoz?

Körmend - Sokrétű és sokszínű Körmend testvérvárosi kapcsolatrendszere, amely már több mint 50 éves múltra tekinthet vissza.

Kozma Gábor

 – Az első testvérvárosi kapcsolat hivatalos megkötése Fürstenfelddel jött létre még 1964-ben. Az egymáshoz viszonylag közeli, hasonló léptékű osztrák településsel élénk sport- és kulturális kapcsolat indult el – fogalmazott Bebes István polgármester.

– Hasonló kapcsolatfelvétel történt még Ausztriában Güssinggel. Ugyancsak régi a kapcsolat a cseh Roznov Pod Radhostem településével, mely tánccsoportok révén indult, majd kulturális és iskolai kapcsolatokkal bővült. A szomszédos országok közül Szlovéniában Muraszombatot említhetem, ha távolabb tekintünk a német-holland területről Kranenburg, Groesbeek és Übbergen településekkel ápolunk kitűnő kapcsolatokat. Kiemelkedő a testvérvárosi együttműködés a finn Heinävesivel, és nemrég indultunk el ezen az úton az ukrajnai Juzsnijjal. Meggyőződésem, hogy minél több kapcsolatot építünk ki, minél több kultúrát ismerünk meg, annál több tapasztalatra, új impulzusokra, vagy ahogy ma mondani szokták, jó gyakorlatokra teszünk szert – mondta a polgármester, aki szerint a kapcsolatoknak anyagi és erkölcsi haszna egyaránt van, mégpedig kölcsönösségi alapon.

– A kapcsolatokat elindítani mindig a kultúra és a sport területén a legkönnyebb és a leggyorsabb. A kezdeti lépéseket követően a résztvevőkön múlik, hogy tudják-e, és főként akarják-e más tartalommal is megtölteni az együttműködést. Az elmúlt két és fél évtized számos olyan változást hozott, ami korábban elképzelhetetlen volt számunkra. Megváltozott az ország berendezkedése, megnyíltak a határok, tagjai lettünk az Európai Uniónak, számos lehetőség nyílt meg ezzel a testvérvárosi kapcsolatok terén is. A gazdag kulturális és sportkapcsolatokon kívül több projektben működtünk és működünk együtt. Említhetem a kastélyparkok felújítását célzó szlovén-magyar határon átnyúló programot Muraszombattal, a szociális területen történő együttműködést a német és holland testvérvárosainkkal, a közösen tartott Európa Napok rendezvényeket. A régió összefogását célzó 24 város együttműködésben ugyancsak együtt dolgoztunk a szlovén és osztrák testvérvárosainkkal is. A települési szintű hivatalos együttműködésen túl fontos a civil szféra bevonása is. Ez jelentős mértékben hozzájárul a színes, összetett kapcsolatokhoz. Köszönet azoknak, akik ezeket a szálakat folyamatosan erősítik, nem megfeledkezve azokról sem, akik a testvérvárosi kapcsolatokat elindították és már nincsenek közöttünk. Nyomdokain járva pályázunk olyan forrásokra, amelyek elősegítik együttműködéseinket. Így jelenleg is dolgozunk az Európa a Polgárokért Program keretében. Az unión belül is nagy lehetőségek vannak, ezeket is ki kell aknáznunk.

Több mint ötven évvel ezelőtt írták alá az első testvérvárosi szerződést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!