Körmend

2015.05.12. 09:21

Bugsy együtt járőrözik a körmendi polgárőrökkel

Körmend - Vas megyében először Körmenden vezették be a kutyás polgárőr szolgálatot.

Bajdó Bettina

A Körmendi Kutyasport Centrum Kántor és Csupati Kutyaiskolában majdnem 17 éve képeznek ki olyan kutyákat, amelyekkel a polgárőrök is teljesíthetnek szolgálatot. Emellett a fegyveres testületek kutyáival is foglalkoznak.

Körmend határában alakították ki a gyakorlópályát, Biczó Péter, aki maga is polgárőr, ezüstkoszorús mesterkiképző vezeti a foglalkozásokat. A szakmai munkát – haláláig – Tóth Tibor, „Csupati" nyugalmazott rendőr főhadnagy, a legendás Kántor  egykori gazdája felügyelte, aki rendszeresen részt vett a Vas Megyei Polgárőr Szövetség rendezvényein is. A rátermett ebek egy tanfolyam után országos rangú szakemberek előtt vizsgázhatnak. Az elmúlt években Körmend kétszer is helyet adott ennek a megmérettetésnek.

Joó Tamás, a Vas Megyei Polgárőr Szövetség sajtóreferense elmondta, hogy az első, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vizsgájával rendelkező eb az Inka névre hallgató német juhász volt, amely 1996 óta teljesített szolgálatot. Őt követte Habda Tamás körmendi polgárőr kutyája, Cindy – szintén német juhász, vele egy időben vizsgázott Kolmann Norbert szintén körmendi polgárőr kutyája, Charlie is. A sorban a következő, az iskolavezető Biczó Péter ordas német juhásza, Arti volt. Közülük már csak Charlie él, de ő már 13 éves, nyugdíjba vonult.

Biczó Péter és tanítványa. Bugsy, aki sikeres vizsga után szolgálatba is állt a körmendi polgárőrökkel. Fotó: Joó Tamás

Hozzátette: az új jövevény, a szintén ordas, négyéves kan, Bugsy idén márciusban tett sikeres vizsgát az ORFK Kutyavezető-Képző és Állatfelügyeleti Központban, Dunakeszin. A felkészítésben Biczó Péter segítségére volt Szilvágyi Imre (Körmend) és Simon Zoltán (a kutya tenyésztője) is. A vizsgára több hónapig készültek. A segédek keményen gyakoroltatták az őrző és védő munkához szükséges ismereteket. A fegyelmező és ügyességi gyakorlatok mellett a kutyáknak olyan szituációs gyakorlaton is részt kell venniük, amelyek a valóságban is előfordulhatnak, a szolgálat teljesítéséhez hozzátartoznak. A kutyáknak akkor sem szabad félniük, ha például fegyverrel fenyegetik őt és gazdáját, vagy ha egy épületben vezetőjüket megtámadják, kemény fogással hárítaniuk kell a veszélyt. A támadó lefogása után pedig biztosítaniuk kell vezetőjük további intézkedéseit. Ilyen és ehhez hasonló feladatok gyakorlása után Bugsy sikeres vizsgát tett, így együtt indulhat szolgálatba a körmendi polgárőrökkel.

A Körmendi Kutyasport Centrum megalakítása óta együttműködik a Körmendi Polgárőr Egyesülettel, a Vas Megyei Polgárőr Szövetséggel, hiszen a jól képzett kutyák nem csak hű társak, de megbízható segítők járőrszolgálat közben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!