Körmend

2015.12.22. 15:22

Befejeződött Körmenden a szennyvízcsatorna fejlesztése

Körmend - 700 millió forintból összesen 15 kilométerrel bővült a város szennyvízhálózata. A beruházás nemcsak a környezetvédelem miatt fontos, hanem városfejlesztési szempontból is jelentős.

Budai Dávid

 

Befejeződött Körmend szennyvízcsatornázottságának fejlesztése Alsóberkifalu, Felsőberkifalu és Horvátnádalja településrészek bevonásával. A csaknem 700 millió forintból megvalósult beruházással kis híján százszázalékos lett a város szennyvízcsatorna-hálózata. Igaz, Körmend északi és központi részén korábban is volt szennyvízelvezetés, ám a csatornázottság így is csupán 76 százalékos volt, a beruházással első körben ez az arány 87 százalékra növekedett, végül a Rábán aluli településrész és a Vasalja utcai fejlesztés megvalósulásával emelkedett a már említett csaknem százszázalékos szintre. A bővítési terv fogadtatása a lakosság körében pozitív volt, támogatták a közmű megépítését, hangsúlyozta Bebes István, Körmend polgármestere a keddi projektzárón. Hozzátette: a fejlesztéssel a város polgárainak életminősége jelentősen javult, márpedig a beruházás elsőrendű célja éppen ez volt. Különös tekintettel arra, hogy a területen élő halmozottan hátrányos helyzetű polgárok családjai számára az esélyegyenlőségük javításához elengedhetetlen volt a csatornahálózat megépítése.

A beruházásnak természetesen komoly hatása van a környezetvédelemre is, mivel így felgyorsul a felszíni és felszín alatti vizek védelme, csökken a talaj szennyezőanyag-terhelése, és megállítható a víz minőségének romlása. V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a beruházás városfejlesztési szempontjai mellett a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozta. Elhangzott: víz nélkül nincs civilizáció, de napjainkban azt is elmondhatjuk, hogy civilizáció nélkül nincsen víz. A víz az, amely elsőként jelzi egy környezet szennyezettségét. 1970 óta a világ állatfajainak fele kipusztult, és ez az arány az édesvizekben még rosszabb, márpedig a most megvalósult beruházás jelentősen hozzájárul vizeink védelméhez.

A fejlesztés hatására Körmend szennyvízcsatorna-hálózata több mint tízkilométeres gerinc- és több mint ötkilométeres bekötővezetékkel bővült. A szennyvízcsatornára való rácsatlakozás ráadásul anyagilag is megéri, mivel körülbelül másfélszer annyiba kerül elvitetni a szennyvizet, mint amennyit az elvezetéséért fizetni kell. Nem beszélve arról, hogy az újonnan betelepülők is megspórolják a szivárgásmentes tározó építésének mintegy félmillió forintos költségét. A fejlesztés így mindenképpen hozzájárul ahhoz, hogy a település még vonzóbb legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!