Körmend

2016.05.30. 17:05

Hit nélkül erkölcs sincsen - Pete Polgár Máté telt ház előtt szónokolt Körmenden

Körmend - A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) rendezvényén a helyi születésű Pete Polgár Máté telt ház előtt szónokolt.

Kozma Gábor

- Bőség, béke, biztonság és boldogság: ez lehet minden értelmes ember célja, és ez lehet a civilizáció egyetlen igazi esélye a fejlődésre - így összegezhetnénk Pete Polgár Máté körmendi születésű, jelenleg Zalaegerszegen szolgáló káplán nagy érdeklődéssel kísért előadását, amely elsősorban a kereszténység, a fiatalság és Európa kapcsolatáról szólt, és egyszerre volt elgondolkodtató, valamint reményteli. Külön is figyelmet keltett az a gondolatmenete, amelyben hangsúlyozta, hogy a digitális világ térhódításával az élő beszéd hanyatlásnak indult. Véleménye szerint ez nagyon nagy baj, hiszen csak úgy tudunk teljes egészében embertársainkra figyelni, ha személyesen jelen vagyunk, és úgy szólunk a másikhoz. Hozzátette: minden ember arra törekedik, hogy bősége, békéje, biztonsága és boldogsága legyen. Az atya szerint a ma élő ember boldogtalanságának egyik oka az, hogy távol került Istentől, így a hittől is.

- Hit nélkül pedig nincs erkölcs - folytatta. - Ezért a hitre való nevelés nagyon fontos, erre nyitottnak kell lenni. Enélkül a végső nagy dolgokat nem lehet véghezvinni, a nagy döntéseket nem lehet meghozni. A hitre való nevelést pedig minél előbb el kell kezdeni, hiszen ahogy Sirák fiának könyvében is olvasható: ha ifjúkorodban nem gyűjtöttél semmit, mihez nyúlsz majd öreg napjaidban? - tette fel a kérdést az előadó. Aki azt is kiemelte: tapasztalatai szerint a mai fiatalok útmutatást várnak az egyházaktól.

- Krisztus nem régimódi, nem is modern, hanem örök. Így nagyon fontos, hogy a mai rohanó világban is legyen idő a Teremtőre, az elmélyülésre.

Máté atyát arról kérdeztük, hogy a katolikus egyház miben és mennyiben változott az utóbbi időszakban:

- 1962-ben, amikor XXIII. János pápa egyetemes zsinatot hívott össze, ezt a szellemes megállapítást tette: Ki kell nyitni az ablakot a világ felé. Valóban ez a feladatunk, hogy Krisztust kivigyük az emberek felé. Ma már egyre több a magányos sziget, a családok, személyek elszigetelődnek, csökken az igény a közösségi élet iránt. Ezért a hitébresztés terén elengedhetetlen a személyes megszólítás. Ugyanakkor keresni kell a közös értékeket, amelyek felismerése, megtalálása után el lehet jutni az igazi kincshez. A 21. században kell élnünk, de örömmel kell tanúskodni az örök igazságokról - fejtegette. Végül azt is elmondta, hogy napi munkája során egyre gyakrabban találkozik problémákkal, szembesül kisiklott emberi sorsokkal.

- Ma a szeretet igazi ellentéte a közöny - emelte ki az atya. - Az emberek eljutnak odáig, hogy nem törődnek semmivel, így válnak rabszolgává, saját maguk foglyává. Főleg a fiatal felnőttek vannak veszélyben: ha a jövőben való reményüket elveszítik, szürke és közönyös lénnyé válhatnak. Ez pedig az egész társadalomra negatívan hat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!