Körmend

2016.09.19. 09:05

„Krokodilvadász” járt a Rábán

Körmend - Nem mindennapi élményben volt része a nyáron a Csihar famíliának. Ha nem is a semmiből, de elég távolból feltűnt egy rokon.

Kozma Gábor

Ki ne ismerné a legendás filmet, a Korokodil Dundee-t, a Paul Hogan által megszemélyesített ausztrál krokodilvadász kalandjait? A vígjáték annyira jól sikerült, hogy Ausztrália egyik kulturális védjegyévé vált... Erről is kérdezték a körmendiek azt az ausztrál fiatalembert, aki ír anyától és magyar apától származóan kíváncsi volt ősei földjére. Gabriel Csihar a látogatást úgy időzítette, hogy utazásai mellett az Alterába koncertjein ismerkedhessen a népszerű magyar együttesek zenéivel. Gabriel 38 éves, két gyerek édesapja. Amint azt körmendi rokona és egyben vendéglátója, Csihar Tamás pedagógus elmondta: alaposan rácsodálkozott egy hónapi itt tartózkodása során apai felmenői hazájára, és még szorosabbá váltak benne a kötődések ehhez az országhoz. - Anyai őseit kétszáz évvel ezelőtt azért vitték fegyenchajókon Ausztráliába, mert volt egy úgymond súlyos bűnük a protestáns Írországban: katolikusok voltak... Télen, amikor szervezte az útját, jómagam, mint másodunokatestvére javasoltam, hogy Körmenden az AlteRába Fesztivált ki ne hagyja. Nos, hallgatott rám, és nem bánta meg - mondta nevetve Tamás. Azt is elárulva, hogy a férfinak a Zorall és a Pál utcai fiúk koncertje tetszett a legjobban.

Mi is találkoztunk Gabriellel, aki elmondta, hogy Ausztráliában teljesen mások a fesztiválok. Nem kis részt ez abból fakad, hogy Ausztráliában kemény az élet, és ehhez igazodik a gondolkodásmód is. - Nálunk a közönség főként a vad, brutális zenéket szereti, gyakori a verekedés, az agresszió, a drog és az alkohol. Ezért sokan inkább békésebb helyszínekről, például kocsmákból nézik ezeket a koncerteket a barátaikkal, vagy éppen az internetes közvetítéseken keresztül. Nagyon meglepett, hogy a körmendi közönség, az itteni fiatalok milyen nyugodtak és normális viselkedésűek. Azt is tapasztaltam, és ennek külön örültem, hogy többségük jól beszél angolul - mondta el Gabriel, aki az országot bejárva a magyarokat jószívű, segítőkész embereknek látta. De azt is megfigyelte, hogy rengetegen feszültek, lehangoltak, rosszkedvűek. - Teljesen más ez az ország, mint Ausztrália. Számomra olyan volt itt lenni, mint egy utazás az érzelmi hullámvasúton, mert annyiféle benyomás ért - tette hozzá.

De ha már Körmendre jött, a Rábában is megmártózott. Azon jót nevetett, hogy amikor először úszott le a folyón, néhány fiatal megkérdezte tőle, honnan jött. A választ hallva barátságosan Krokodil Dundee-t kezdtek kiabálni, össze is barátkoztak. Felfedező útjának a hűvösebbre fordult időjárás vetett véget - mint mondta, 20 fok alatt már nagyon fázik - visszatért Budapestre. Ott is akadt poén, mivel a városban véletlenül ausztrál turistákkal futott össze. Akik szintén hasonló tapasztalatokra tettek szert, mint ő. Abban is egyet értettek, hogy mindannyian szeretnének még visszatérni. Gabriel keményen dolgozik azért, hogy ezt megtehesse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!