Körmend

2016.11.04. 13:39

Mutatjuk a leendő határvadászokat

Körmend - Megkezdődött a határvadász képzés 11 helyszínen az országban, köztük a Körmendi Rendészeti Szakközépiskolában. Itt 23 diák tanul, négy megyéből érkeztek a fiatalok, akik fél év múlva már ténylegesen védik a határt.

Bakos Ágnes

- Parancs!

- Na, ez végre rendes hangerő volt!

A párbeszéd a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola egyik tantermében hangzott el pénteken, amikor átvették hivatalos papírjaikat a leendő határvadászok. Az országban 11 helyszínen kezdődött meg ezen a héten a képzés, az első kurzus: Budapesten, Miskolcon, Nyírbátorban, Debrecenben, Szolnokon, Kiskunhalason, Orosházán, Szegeden, Pécsen, Barcson és itt, Körmenden. Összesen 574-en kezdték meg a tanulást - Körmenden a legkisebb a csoport, itt 23-an tanulnak, köztük egy hölgy. Ez az arány az országos számokat is tükrözi: 498 férfi és 76 nő tanul már a napokban határvadásznak a képzési helyszíneken.

Fotó: Unger Tamás

Dr. Kazmar Enikő, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője részletezte: - Az egész régióból érkeztek, ketten Győr-Moson-Sopron megyéből, öten Zala megyéből, és nyolcan-nyolcan Vas és Veszprém megyékből.

- Kiemelt figyelmet kap a munkájuk a társadalom részéről - hangsúlyozta Körmenden, a felszerelt diákokat köszöntve dr. Gömbös Sándor dandártábornok, az Országos Rendőr-főkapitányság Hivatala vezetője. A legkiválóbb oktatókat ígérte a fiataloknak az egyébként körmendi születésű hivatalvezető, és felhívta a figyelmet az egyenruhával járó felelősségre: - Az önök tettei alapján a rendőrséget ítélik meg, ezt tartsák szem előtt személyes és internetes megnyilvánulásaikban is - emelte ki dr. Gömbös Sándor.

Beszélt arról is, hogy egy nagy, majdnem 50 ezer fős „család” részesei lesznek, amint elvégzik a képzést. A dandártábornok nyitotta meg ünnepélyesen az első határvadász-kurzust. A résztvevők egészen pontosan őr-járőrtárs rész-szakképesítést szereznek és már a jövő év májusában munkába állnak az országhatárokon. A kormány augusztusban döntött a Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztályainak 3 ezer fős bővítéséről - ezért indultak és indulnak a kurzusok. Nincs még meg a szükséges 3 ezer fő, vagyis a toborzás folytatódik. A rendőrség várakozásai szerint még idén indul az újabb határvadász-képzés, természetesen a jelentkezések és az alkalmasság függvényében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!