Kosárlabda

2008.06.05. 02:28

Belépés az Arena Savariába: sárga-akció és a tanulságok

Szombathely (he) - Bár - hála a jó égnek - nagyobb atrocitás nem történt, nem volt problémamentes a vasi kosárdöntő harmadik mérkőzésének lebonyolítása. A sárga-akcióval még jó néhány helyi embert is sértettek a rendezők, a vendégszektor környékén pedig igen hangos volt az elégedetlenség.

Horváth Erika

Az első vasi kosárdöntő harmadik felvonása nem csak a játékról marad emlékezetes. Sokak háborogtak és diszkriminációnak ítélték a szigorú intézkedéseket, miszerint a főbejáratnál csak sárga színt tartalmazó öltözékben - Falco törzsszurkolók által ellenőrzötten, Falco-érzülettel - lehetett jegyet vásárolni, és aztán rögvest belépni a csarnokba. Egy nappal a mérkőzés után dr. Czeglédy Csaba alpolgármestert, a klub többségi tulajdonosának, a városi önkormányzatnak képviselőjét arra kértük, hogy értékelje a történteket.

- Sajnos a Falco és Körmend sem készült fel arra a lehetőségre, hogy egymás ellen játssza a döntőt, ezért lehettek nézeteltérések szombaton Körmenden, s most kedden Szombathelyen is. A tanulságot már levontuk, mindkét klub vezetése azon lesz, hogy még szeptemberig, a 2008/2009-es bajnokság kezdetéig megállapodjon a két csapat találkozóinak rendezési elveiben. Kedden egy nem kiforrott módszerrel próbálkoztunk, ami jogos aggályokat vetett fel, biztosan finomítani kell rajta. Eldöntöttük, hogyha lesz ötödik mérkőzés, a szurkolóinkat nem kötelezzük, csak kérjük, hogy viseljenek sárga színű holmit. A mostani állás szerint jegyelővétel akkor sem lesz, viszont pontosan ellenőrizhető, új jegyek készülnek. Több belépőjegyet adunk a körmendieknek, hogy ne generálódjon nagyobb feszültség. De megkérjük a vezetőiket, hogy többen ne jöjjenek, csak annyian, ahányuknak jegye van. A keddi rendezés ugyan nagyon sarkítottra sikerült, voltak sajnálatos egyedi esetek, magamnak is többször kellett intézkednem, hogy bejuthassanak a nézők az arénába, de annak mindenképpen örülni kell, hogy telt ház előtt játszottak a csapatok, és nem volt szükség rendőri intézkedésre.

Hál istennek nem volt szükség rendőri közbeavatkozásra a vendégszurkolók bejáratánál sem, de ott azért akadtak forró pillanatok. Leginkább akkor, amikor megérkezett a teli körmendi szurkolói busz, de már zárva volt a kapu - miután az előre meghatározott számú (négyszáz) piros jeggyel rendelkező piros-fekete szimpatizánst beengedték. Éppen az alpolgármester volt az, aki levezette a gőzt azzal, hogy kinyit-tatta a bejáratot a türelmetlen, indulatos, esőben ázó szurkolók előtt.

A Polaroid Lami-Véd Körmend tulajdonosa, Szabó Szabolcs meg is köszönte a szombathelyi vezetőnek az új előírás feloldását. Összességében azonban klubjuk nem ért egyet a jegyvásárlás körül kialakult mesterséges feszültségkeltéssel .

- Szerencsétlen ötlet volt, jogellenesnek és felháborítónak tartjuk a szurkolók ilyesfajta korlátozását, az emberek megkülönböztetését, illetve, hogy a szombathelyi B-közép tagjai rendezői felhatalmazást kaptak a Falco vezetőségétől - mondta Szabó Szabolcs. - Amennyiben jegyhamisítást sejtenek, a rendőrséghez kell fordulni, ez jogi ügy. De embertelenség érvényes jeggyel, szakadó esőben várakoztatni a tömeget. Úgy érzem, kővel dobtak meg bennünk, mi kenyérrel akarunk válaszolni. Ezért a negyedik mérkőzésre a másodiknál több, összesen 230 jegyet biztosítunk a szombathelyi szurkolóknak, illetve a csarnok befogadóképességét kivéve semmilyen módon nem korlátozzuk a jegyvásárlást. És ezúton is arra kérem a szurkolóinkat, hogy sérelmeik orvoslását bízzák a hatóságra, és sportszerű szurkolás, csapatuk segítése legyen a válaszuk.

Helyreigazítás. Tegnapi, Sárgában vagy? - akkor jöhetsz című írásunkban tévesen állítottuk, hogy Tóth Kálmán a Falco sajtósa. Ezzel ellentétben a klubban régebben sem töltött be ilyen tisztséget és most sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!