Kosárlabda

2015.04.04. 09:08

Az Alba Fehérvár csapata legyőzte a szombathelyieket

Az NB I. A csoportos férfi kosárlabda-bajnokság középszakaszának 7. fordulójában a Falco-Trend Optika KC Szombathely az Alba Fehérvár pályáján maradt alul majdnem 20 ponttal.

Tóth Gábor

Góbi Henrik fegyelmi okok miatt nem számíthatott légiósára, Gilchristre, Kálmán László pedig a vádlisérüléssel bajlódó Majsztorovicsot volt kénytelen nélkülözni. A szezonban a Falco már háromszor legyőzte az Albát – a sárga-feketék a negyedik diadalukra készültek.

Martinovics kettese nyitotta a találkozót, de aztán a hazaiak pillanatai következtek, Kromah öt pontjával 10-4-re léptek meg. Krsztanovics és Dukics is belőtte magát, a vezérletükkel fordított a szombathelyi gárda (13-15). A folytatásban „lenyugodtak” a felek, kiegyenlített lett a játék, felváltva estek a pontok. Váradi büntetői nyitották a második játékrészt, ám megrázták magukat a hazaiak, Kromah és Simon vezérletével egy 12-0-s rohanást mutattak be, a vendégek nem tudták tartani a lépést. A szombathelyiek rossz szériáját Martinics törte meg két büntetővel (38-29). Ám nagyon belelendült az Alba, szinte minden hazai játékos elkapta a fonalat. Ráadásul könnyedén került helyzetbe a vendéglátó, szinte minden támadását góllal zárta – tizenkilenc pontos hazai vezetést is mutatott az eredményjelző. Martinics pontjaival kozmetikázott a különbségen a Falco, de a nagyszünetre így is megnyugtató előnnyel vonulhatott az Alba (54-40). Fordulás után ugyan rendezte sorait a Falco, kiegyenlítettebb lett a mérkőzés, de továbbra is a Fehérvár irányította a játékot – kihasználva a vendégek hibáit. A huszonnegyedik percben Kromah zsákolásával először nőtt húsz fölé a különbség, állandósulni látszott a biztos hazai fór. Bár a negyed végére éledezni kezdett a Falco, visszajött tizenöt pontra, de de nem tudott mit kezdeni az Alba támadójátéka ellen, így pedig nem sok esélye maradt az utolsó etapra (81-66). Aztán mégis indított egy nagy rohamot a szombathelyi gárda, Perl irányításával kilenc pontra jött vissza (84-75) – de megint jött a kihagyás, amit a hazaiak egy 11-0-s futással bosszultak meg. Ezzel el is dőlt a mérkőzés sorsa, az Alba meglepően simán lépett át ellenfelén.

Góbi Henrik: – Köszönöm a csapatnak ezt a győzelmet, örülök, hogy így sikerült játszanunk. Az a szalmaszál még mindig a kezünkben van, ám csak akkor maradhat végig nálunk, ha a hátralevő két mérkőzésen is százszázalékosan tudunk koncentrálni, és persze győzni.

Kálmán László: – Fehérváron mindig nehéz nyerni, ma ellenfelünk jobb volt. Az első negyedben nem volt semmi gond, ám a második negyed katasztrofálisra sikeredett, mert nem állítottuk meg a Fehérvár könnyű indításait – annak ellenére sem, hogy csak két faultunk volt. Nem úgy ment a labda, ahogy én szerettem volna, mindig egy ütemmel később passzoltunk, és nem kontrolláltuk végig a játékot.

TLI-Alba Fehérvár–Falco-Trend Optika KC Szombathely 104–86 (26-25, 28-15, 27-26, 23-20)
Székesfehérvár, 1500 néző, NB I. A csoportos férfi kosárlabda-mérkőzés, középszakasz, vezette: Földházi T., Török R., Pozsonyi L.
Alba: Simon B. 15/6, Supola 7/3, Kromah 27/9, Kalve 13/3, Csorvási M. 17/3. Csere: Juhos –, Mitchell 7/3, Tóth P. 10, Kovács Á. 8. Edző: Góbi Henrik.
Falco: Martinics 23/9, Váradi B. 2, Perl 13/3, Dukics 8/6, Krsztanovics 23/3. Csere: Hall 6, Doyne 9/3, Will 2, Bognár –, Bus –. Edző: Kálmán László.
Az eredmény alakulása, 5. perc: 15-15. 15. perc: 44-31. 20. perc: 54-40. 25. perc: 71-25. 30. perc: 81-66. 35. perc: 91-75.

A mérkőzésről élőben tudósítottunk:

Nem a legjobb előjelekkel készülhettek a szombathelyi kosarasok. Múlt vasárnap 3 ponttal kaptak ki a Szedeák együttesétől. Krstanovic, Majstorovic, Doyne és Martinic versenyezhet a 3 légiós helyért. Kálmán Lászlónak pedig majd' egy hét állt rendelkezésére, hogy kidolgozza csapata nyerő taktikáját, hiszen a Falco szabadnapos volt a hétközi fordulóban.

Az Alba-Fehérvár együttese felemás előjelekkel készülhetett. Szerdán idegenben verte a Szeged csapatát 86-98 arányban. Ami kicsit beárnyékolta a felkészülést, az Gilchrist incidense. A játékvezetők a mérkőzés közben kiállították a légióst, aki Góbi Henrikkel keveredett szóváltásba. A centert pedig eltiltotta az első csapattól a vezetőség.

Megjósolhatatlan a mérkőzés kimenetele. De egy fáradtabb Alba ellen, talán van keresnivalója Perléknek Fejér megyében.

2. perc: 5-4

Martinic duplájával indult a találkozó. Supola egyből jelzi, hogy a hazai csapat nem tett le még a rájátszásba kerülésről - egy három pontos kosarat szerez. Majd Perl és Kalve duplájával folytatódik a mérkőzés.

4. perc: 13-11

Kromah labdaszerzését követően növekszik a hazai előny. Csorvási - tőle szokatlanul - elsüllyeszt egy hárompontost. Krstanovic és Dukic párosa próbálja faragni az Alba előnyét.

6. perc: 15-17

Krstanovic nagyon él - képtelenek tartani a kék-fehér játékosok. A center remekül él a palánk közelében. Martinic betörésével már a szombathelyiek vezetnek!

8. perc: 18-23

Góbi mester kér időt. Csapata nem találja a játék ritmusát. Krstanovic tovább növeli a vasi előnyt. Igaz a Falco játéka sem tökéletes, de megérdemelten vezetnek.

10. perc: 26-25

Doyne pontjaira sorrendben 8 kapott egység volt a válasz. A negyed zárásaként Mitchell, Tóth Péter és Csorvási talált be. Az első negyed hazai vezetéssel ért véget.

12. perc: 30-27

A második negyedet hazai kosár nyitja. Tóth Péter cikázott át a Falco védelmén és hint 2 pontot. Válaszként Váradi büntetőzhetett. Hall mellett Csorvási fordul le és talál be a center.

14. perc: 40-27

Nagyon beragadt a Falco szekere. 12:0 rohamot indított a Fehérvár - Simon és Kromah a pontfelelősök. A vendég csapat pedig tüzel, de nem talál be. Kálmán László hívta magához fiait.

16. perc: 44-31

Tartja a 10 pont feletti előnyét az Alba. Krstanovic és Martinic mezőnyből, Martinic pedig a büntetővonalról talál be. Vendég oldalon továbbra is nagyon él Kromah - képtelenek tartani a vasi kosarasok.

18. perc: 50-33

Gyengén dobnak a vasi játékosok. Krstanovic már közelről sem talál a fehérvári gyűrűbe. Tóth Péter és Kalve büntetőivel nő a hazai előny.

20. perc: 54-40

Martinic trojkája töri meg a Falco kosárcsendjét, majd gyorsan Krstanovic is betalál. Ez csak szépségtapasz, mert az Alba magabiztosan vezet a félidőben,

Pontszerzők:

Alba-Fehérvár: Kromah 15/6, Csorvási 11/3, Tóth P. 10, Simon B. 5, Kalve 4, Kovács Á. 4, Supola 3/3, Mitchell 2.

Falco: Martinic 14/6, Krstanovic 13, Dukic 5/3, Will 2, Doyne 2, Perl 2, Váradi 2.

22. perc: 60-45

14 pontos hátrányból kezdte a második félidőt a Falco. Csorvási előbb büntetőből, majd tempóból is betalál. Dukic eközben egy hármast "lő" a sarokból. Talán Doyne is magára talál - a légiós is szerez egy duplát.

24. perc: 66-50

Sorban érkeznek a fehérvári pontok: Simon Balázs, Kalve és Kromah is betalált. Majd ismét egy szombathelyi időkérés, de ez sem hatott a vasi kosarasokra. Krstanovic kettesével zárkózik a Falco.

26. perc: 71-54

Simon Balázs triplája és Kromah ziccerét követően már 20 pont is volt a két csapat között. Martinic és Krstanovic próbálja tartani a lépést a Fejér megyeiekkel.

28. perc: 75-60

Kalve hint egy triplát, Doyne büntetőből felelt. Becsületükre legyen mondva a sárga-feketék hajtanak és a közel 20 pontos hátrányból is próbálnak felállni. Krstanovic pontjaival fordulnak a csapatok a harmadik negyed hajrájára.

30. perc: 81-66

Hall és Supola mutatta be hogyan kell eredményesen büntetőzni. Mindkét játékos négy kísérletből talált be. A negyedet Kromah zsákolása és Perl tempója zárta.

32. perc: 84-75

Az utolsó negyed rajtját jól kapta el a szombathelyi együttes. Perl vette hátára a csapatot - jó kapitányhoz méltóan. Mitchell tripláját követően 10 pont alá jön fel a Falco együttese.

34. perc: 89-75

Kapkodóvá vált a játék. Mindkét csapat sok labdát ad el, illetve ha eljutnak dobásig, kimaradnak a kísérletek. A hosszú kosárcsendet Kalve törte meg. Ez lendületet adott a Fehérvár játékosainak, akik ismét növelték az előnyüket.

36. perc: 95-75

Sion Balázs büntetőjét követően Krstanovic célzott pontatlanul a triplavonal mögül. Úgy tűnik semmi sem akar sikerülni ma este. Mitchell és Kromah pontjai azt jelentik, hogy ismét 20 pont a csapatok közt a különbség.

38. perc: 101-79

Krstanovic büntetőjét és Martinic tripláját követően Góbi mester kér időt - próbálja az utolsó esélyt is elvenni a vendég együttestől. Mitchell és Kalve tesz róla, hogy ne reménykedjenek a vasi drukkerek. Doyne pedig a büntetővonal mögül sem talál be.

 

Alba-Fehérvár: Kromah 27/9, Csorvási 17/3, Simon B. 15/6, Kalve 13/3, Tóth P. 10, Kovács Á. 8, Supola 7/3, Mitchell 7/3.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!