ISZTAMBUL

2017.09.08. 23:26

Jöhet a nyolcaddöntő- Bravúrosan szerepel az Eb-n a magyar kosárlabda-válogatott

A magyar válogatott vasárnap 14.15-kor a kosárlabda-Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében a bombaerős Szerbia ellen lép pályára (M4 Sport). Eddig parádésan szerepel csapatunk az Eb-n, Szerbia legyőzése azonban a csodával határos tett lenne.

Tóth Gábor

Szusszanás az öltözőben. Balról Ferencz Csaba, Perl Zoltán, Eilingsfeld János - van ok az örömre Fotó: MKOSZ/Pókász Endre

Végert ért a kosárlabda-Európa-bajnokság csoportköre. Négy városban (Helsinki, Tel-Aviv, Kolozsvár, Isztambul), négy hatos csoportban 24 csapat kezdte meg a kontinenstornát. Minden csoportból az első négy jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba, a nyolcaddöntőbe – a folytatásban már minden mérkőzésnek Törökország, Isztambul ad otthont. Az Eb-re 1999 után ismét kijutó magyar válogatott teljesítette a csak halványan remélt bravúrt, Csehországot és Romániát legyőzve megkaparintotta a negyedik helyet a kolozsvári C csoportban, így versenyben maradt, pályára léphet a nyolcaddöntőben.

- Már az is nagy teljesítmény volt, hogy kijutottunk a tornára, az pedig, hogy a csoportmeccsek után sem ért véget számunkra az Eb, felemelő, fantasztikus érzés – fogalmazott Ferencz Csaba, a válogatott és az Egis Körmend tripladobója. – Felejthetetlen napok vannak mögöttünk. Olyan élményekkel gazdagodtunk, amelyeket már nem vehet el tőlünk senki. A csoportmeccsek során igyekeztünk végig egységesen, szervezetten játszani, mindig mindent beleadtunk – azt a két meccset pedig megnyertük, amelyeket meg kellett nyerni. Meg kell köszönnöm a szurkolók támogatását is, óriási segítséget, erőt adtak, mindegyik mérkőzésen szinte hazai pályán éreztük magunkat. Így azért sokkal könnyebb kihozni magadból a maximumot.

Szusszanás az öltözőben. Balról Ferencz Csaba, Perl Zoltán, Eilingsfeld János – van ok az örömre Fotó: MKOSZ/Pókász Endre

Ferencz Csaba mind az öt csoportmeccsen pályára lépett, az Eb-címvédő spanyol sztárcsapat ellen jött ki neki a legjobban a lépés, 17 pontig, közte öt tripláig jutott.

- Nehéz megfogalmaznom, hogy milyen lelkiállapotban vagyunk – folytatta Ferencz Csaba. – Ezekben a napokban minden a kosárlabdáról szól. Olyan sztárok ellen léphetünk pályára, akik az Euroligában, az NBA-ben szerepelnek. Olyan nevek ellen, akiket eddig csak a televízióban láttunk, nem egyet közülük a példaképemnek tekintek. Spanyolország ellen életem meccsét játszottam – még akkor is, ha az ellenfél talán nem vette véresen komolyan a mérkőzést. De már a következő feladatra koncentrálunk. A realitás azt mondatja velem, hogy Szerbia ellen nem mi vagyunk az esélyesek, de természetesen nem feltartott kezekkel lépünk pályára. Mindent bele fogunk adni, és ha csak egy szemernyi esély is mutatkozik a bravúrra, azt megragadjuk! Játszottunk már Horvátországgal, Montenegróval, Spanyolországgal, következik Szerbia. Nem ijedünk meg!

A nyolcaddöntő menetrendje, szombat: Szlovénia-Ukrajna (11.30), Németország-Franciaország (14.15), Finnország-Olaszország (17.45), Litvánia-Görögország (20.30). Vasárnap: Lettország-Montenegró (11.30), Szerbia-Magyarország (14.15, M4 Sport), Spanyolország-Törökország (17.45), Horvátország-Oroszország (20.30).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!