Kosárlabda

2006.11.10. 03:28

Vasi centerlány

Szombathely - Huszonegy éves, 196 centiméter magas. A szombathelyi születésű Varga Rita az idei szezonban a Foton Győr csapatát erősíti. A korosztályos válogatottak oszlopos tagjaként, a magyar bajnokság egyik legmagasabb centereként ismerte meg őt a hazai kosárlabdát szerető közönség.

Varga Nóra

- A szüleim fél évig gondolkoztak, hogy ilyen fiatalon elengedjenek-e egyedül egy idegen városba. Végül is Sopron mellett döntöttek, mert nagy lehetőség volt ez a karrierem szempontjából. A hetedik osztályt már ott kezdtem el. Tizenhárom évesen a juniorcsapatba kerültem. Hetente háromszor reggel 6.20-ra jártam edzésre, minden délután másfél órás tréningen vettem részt. Mellette természetesen iskolába jártam.

Nagyon korán fel kellett nőnie. Amíg mások a tinédzseréveiket a szülői házban szinte gondtalanul élik, addig ő egyedül, távol a családjától lakott. A sportban és az iskolában egyaránt helyt kellett állnia. Mindenért saját maga küzdött meg, a szülők nem voltak mellette, de mindenben támogatták.

- Tizenhét évesen már NB I/A-ban pattogtattam a labdát. Az akkori soproni klub a fiataljait a zalaegerszegi csapat színeiben indította a bajnokságban. Nagy lehetőség volt ez számunkra, sokan éltünk vele. Innen kerültem vissza Sopronba, az euroligás csapatba. A kontinens legjobb játékosaival játszottam együtt, kipróbáltam magam a nemzetközi mezőnyben. Kevés lehetőséget kaptam, ennek ellenére élmény volt az itt eltöltött idő. 2004-ben a BSE-be igazoltam, azért, mert ki akartam próbálni magam más egyesületben is, ahol nem külföldi játékosokkal kell versenyeznem a csapatba kerülésért. Itt lett másodszor is edzőm jó barátom, Farkas Sándor. Nagyon jó csapatot állított össze, az elmúlt szezonban bronzérmet szereztünk. A play offig kiegészítő szerepet kaptam az ötös poszton, de a rájátszásban már kezdő emberként számított rám. Év végén több hazai és külföldi klubtól kaptam ajánlatot. Egy külföldi megmérettetéshez még nem tartom magam elég érettnek. Győr mellett döntöttem, az edzőt, Gálos Lászlót ismerem, koráb- ban az utánpótlás-válogatottban dolgoztunk együtt.

A sport rengeteg utazással jár, Európa szinte összes országát bejárta. Nyáron nem volt szabadideje, mert 14 éves kora óta az összes korosztályos mérkőzésen, tornán részt vett. A legbüszkébb a franciaországi U20-as Eb-negyedik helyezésére. Ez után az akkori kapitány, Rátgéber László meghívta a felnőtt keretbe - már nyolcszoros magyar válogatottnak mondhatja magát.

- A távlati terveim között szerepel, hogy külföldön egy euroligás csapatban játsszak. Mindenképpen szeretnék visszakerülni a válogatott keretbe, de ehhez még bizonyítanom kell. Sokszor visszahúz a szívem Szombathelyre, talán egyszer újra lesz egy olyan csapat, amelynek munkáját segíthetem akár játékosként, akár edzőként.Varga Rita büszkeségei: korosztályos Európa-bajnoki negyedik hely és nyolcszoros felnőtt válogatottság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!