Kőszeg

2012.11.28. 18:51

Ki fizeti ki a veszteséget?

Kőszeg - A rendelőintézet kapcsán furcsa jogi helyzetbe került a város.

Némethy Mária

Szerződésük szerint csak a felét kell kifizetniük a rendelőintézet működtetésével kapcsolatos veszteségeknek, ám a megyei önkormányzatok konszolidációja miatt a pénz másik fele lóg a levegőben. 

Kőszeg  önkormányzata 2009 augusztusától kötött megállapodást a megyei önkormányzattal a Kőszegi Rendelőintézet működtetésére. A megállapodás alapján a  megyei önkormányzat   az akkor még kizárólagos tulajdonában lévő megyei Markusovszky kórház által üzemeltette a rendelőintézetet azzal, hogy a járóbeteg szakellátás helybeni biztosításának ellentételezéseként Kőszeg önkormányzata vállalta a rendelőintézet működésével kapcsolatos veszteségek felét. A teljes veszteség az előző két évben a következőképpen alakult: 2010-ben 8 millió 158 ezer forint volt, tavaly pedig 9 millió 430 ezer forint. Ezek   kifizetésén megosztozott a megyei önkormányzat és Kőszeg önkormányzata. Változást 2012. január 1-je hozott, amikor a kórház is állami tulajdonba került, és a magyar államot megillető tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességének gyakorlására a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet lett  jogosult.  






Dr. Pusztai Gergő rendelőjében Rusznyák Kitti. A kőszegi rendelőintézetben járóbeteg szakellátás van (Fotó: Ohr Tibor)


- Most az a helyzet nálunk, hogy van erre az évre szólóan egy érvényes szerződésünk, mert azt senki nem mondta fel, ugyanakkor a megyei önkormányzat  január 1-jétől nem viseli a rá eső 50 százalékos rész kifizetését, mert a kórház is állami tulajdonba került  - magyarázza a furcsa helyzetet  dr. Tóthné Dolgos Zsanett,  a Kőszegi Polgármesteri Hivatal gyámügyi és szociális osztályának vezetője. A kórház szeretné elérni, hogy Kőszeg önkormányzata kifizesse az összeget, erről voltak már tárgyalások. Kőszegen egyben biztosak: ragaszkodnak továbbra is a járóbeteg szakellátás helyben történő biztosításához.  

- A városban élőknek nagyon fontos, hogy a szakellátás helyben továbbra is elérhető legyen, ugyanakkor szeretnénk pályázni is, s az "Egészségügyi alapellátás, egészségházak és járóbetegszakellátás fejlesztése" című pályázat benyújtásához is szükség van a szakellátás működtetésére - mondja el dr. Tóthné Dolgos Zsanett, aki azt is hozzáfűzi:: nem szeretnék, ha Kőszeg hátrányosan kerülne ki a tulajdonosváltást követő helyzetből. A város nem tervezte be az idei - rózsásnak nem mondható - költségvetésébe a száz százalékos térítést, a képviselők nem is szavaztak arról legutóbbi ülésükön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!