Kőszeg

2013.10.11. 20:21

Élhetőbb Kőszegért

Kőszeg - Az ország egyik legszebb városában élnek az új, történelmi lehetőséggel, védik Kőszeg képét.

Némethy Mária

Az elmúlt évek sokféle beruházást, megújulási lehetőséget hoztak Kőszeg számára. Megszépült a Fő tér, a történelmi belváros, a Jurisics-vár. A középkori városmagban, a Jurisics téren több épület homlokzata is megújult, restaurálták a Mária szobrot, megszépült templom is.

Az ország egyik legszebb, sokféle műemlékkel bíró városában nagy fontosságot tulajdonítanak az épített környezet alakításának, védelmének. Most, hogy az erről szóló 1997-es törvény módosítása több ponton is teljes szemléletváltást vezetett be, a hangsúlyt a döntések előkészítésére és előkészítettségére, az eljárások rugalmasságára, kiszámíthatóságára és jogszerűségére helyezte, ez új lehetőséget kínál a városkép védelmére a települési önkormányzatoknak.

A törvény alkalmazkodik az önkormányzatok önrendelkezési jogához, miszerint azok önmaguk tudják alakítani sajátos településképüket és erre önálló szabályrendszert hozhatnak létre. Ez a lehetőség az önkormányzatok létezés óta először adatik meg a településeknek, így joggal nevezték a kőszegiek történelminek.

Élnek is ezzel a lehetőséggel, amely több helyi rendelet megalkotására ad felhatalmazást. Kőszegen az építésügyi hatósági eljárások átalakulása nyomán szükségessé vált egy településképi védelmet érintő új, önkormányzati rendelet megalkotása.

– Ennek megalkotásával és sikeres végrehajtásával reményeim szerint városképi szempontból rendezettebbek lesznek Kőszeg frekventáltabb területei. A rendelettel megvalósított cél az, hogy az önkormányzat a város arculatának befolyásolásával élhetőbbé tegye a környezetet – hangsúlyozta Huber László polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!