Kőszeg

2014.04.27. 15:00

Krieg Ferenc emléke

Kőszeg - Az egy éve elhunyt Krieg Ferenc emlékkiállításának megnyitóján barátai, ismerősei, tisztelői gyűltek össze pénteken a Kőszegi Művészeti Egyesület meghívására.

Némethy Mária

Dr. Lőrincz Zoltán, a művészeti egyesület elnöke köszöntője után Torjay Valter így kezdte emlékbeszédét:

– Személyes jó barátok voltunk. Benne egy olyan művészt ismertem meg, aki teljesen más volt mind kollegialitásában, mind művészetében, mint az átlag. Élő történelem volt, olyan mesterek tanítványa, akik még a két világháború között fejtették ki működésüket: Gallé Tibor, vagy Révész Imre.

Krieg Ferenc életútjáról elmondta: Zalaegerszegen, polgári családban született. Rajztehetsége már akkor megmutatkozott, majd Budapestre kerülése után bejutott a Szépművészeti Múzeumba festményeket másolni, onnan Gallé Tibor iskolájába, 20 évesen pedig a Képzőművészeti Főiskolára. Jött a háborús időszak, a katonaság, a hadifogság, aztán Budapesten a totális nyomor: volt villamoskalauz, statiszta, könyvelő. Mindeközben persze a művészetet nem adta fel. Hosszabban élt Balatonfüreden, ahol nagyon megszerették, haláláig visszajárt. A 70-es években már Szombathelyen volt, ahol a Moziüzemi Vállalatnál dekoratőrként alkalmazták, de ezt a munkát nem szerette. Egy geológiai expedíció térképszerkesztő munkatársaként 1969-től többször, összesen két és fél évet töltött Mongóliában. Ott, a buddhista kolostorok árnyékában, a szélfútta pusztán alakult ki egyik legfontosabb témavilága, amivel unikum nemcsak a hazai, de talán a közép-európai festészetben is. Dr. Torjay Valter elmondta: a mongóliai korszak alkotásai még kötöttebbek, de a későbbi Krieg-képekben a színek ereje ad ex-presszív hatást, a grafikus Krieg Ferenc pedig még felfedezésre, újraértékelésre vár.

– Habár: értékeltük mi egyáltalán őt, amíg köztünk járt? – tette fel a kérdést.

Krieg Ferenc még a művészeknek azon generációjához tartozott, amelyiknek a tájképfestés nem jelentett problémát. Anyanyelvi természetességgel nyúlt a tájhoz, biztonsággal dolgozott szabadban. A Szajki-tavak környékét festette szenvedélyesen.

– Krieg Ferenc mára bevonult művészetünk „Walhallájába". Alkotott olyan súlyú és kvalitású életművet, amely figyelmet érdemel, s fokozatosan bevonul majd festészetünk – ma még eléggé hézagosan feldolgozott – történetébe – fejezte be a kiállítási megnyitót Torjay Valter (A Művészetek Házában május 11-éig, csütörtöktől vasárnapig 15–18 óra között tekinthető meg az emlékkiállítás.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!