Kőszeg

2014.05.07. 16:40

Túlterhelt a talaj

Kőszeg - Szigorúan fellép az önkormányzat a környezet szennyezése ellen. Új, emelt talajterhelési díj lépett életbe.

Némethy Mária

Egy esztendeje Kiss Péter, a városfejlesztési, környezetvédelmi bizottság elnöke valóságos bombát robbantott a képviselő-testület ülésén azzal a hírrel, hogy nagyon sokan élnek életvitelszerűen – azaz már télen is – a város külterületén, a szép üdülőövezetben, például a Királyvölgyben és a Szabóhegyen, ahol nincs kiépített csatornahálózat, csak derítők, de senki sem kér szippantást. Bekért adatokat a vízfogyasztásról, s kért volna adatokat a szippantásról is. Kiderült, 20 ezer köbméter víz elfogyott ugyan a területen, de nem történt egyetlen szippantás sem. Hová vezetik a szennyvizet az ott élők?

Példa van rá. Emlékszem, a 90-es évek végén egy német üdülőtulajdonos kérésére a helyszínen győződtünk meg arról: a Mohás patak kanálisszagtól bűzlött.

– Az egyik nagyon szomorú tény összefügg ezzel az áldatlan helyzettel – magyarázza Kiss Péter. – Az utóbbi egy évben a Vasivíz ZRt.-nek a Kőszegen található vízbázisait, forrásait le kellett zárnia, mert szennyezettek lettek. A mintavételek ezt mutatták ki. Pedig Kőszeg büszke volt finom vizére, kifogástalan vízbázisára!

A képviselő-testület is lépett az ügyben. Legutóbbi ülésükön a talajterhelési díjról szóló új önkormányzati rendeletet fogadtak el a városatyák. Jelentősen megemelték ezt a díjat. Mivel Kőszeg a felszín alatti víz állapota szempontjából az érzékeny területen lévő települések közé tartozik, ezért másfélszeres ma a szorzója, tehát a díj mértéke köbméterenként 1800 forint lett. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kibocsátónak, a díj alanyának minden köbméter felhasznált vízmennyiséget 1800-al kell szoroznia. Például 100 köbméter éves fogyasztás esetén a fizetendő összeg 180 ezer forint. Nem lehet kibújni a fizetés alól. Az önkormányzati adóhatóság részére ugyanis a Vasivíz Zrt. minden év február végéig megküldi a felhasznált vízmennyiséget és a kibocsátók adatait tartalmazó összefoglaló táblázatot, valamint a közcsatornára időközben rákötöttek névsorát. Vizet elcsalni tehát nem lehet, annak 50 százaléka szippantásra kötelezett, s el kell számolni vele. Viszont a rendelet szerint lehet kérni kedvezményeket.

Ugyancsak ezen az ülésen környezetvédelmi alap címmel új önkormányzati rendeletet is elfogadtak a képviselők. Ebbe kerül majd a környezetvédelmi bírság teljes összege.

– További intézkedésként a városüzemeltető önkormányzati cég vásárolt egy ötköbméteres szippantó kocsit, tehát már nem Szombathelyről kell Kőszegre hívni egyet – hallom Kiss Pétertől, aki meg is mutatja azt, s adalékként elmondja: március közepétől már 22 szippantást végeztek vele Kőszeg területén, ahol átlagosan három köbméteresek a derítők.

A kialakult helyzetnek van egy további sajnálatos vetülete is. Ez pincéket érint Kőszegen. A bizottsági elnök arról beszél: a házak pincéjében a talajvíz okoz komoly gondokat.

– A használaton kívül került kutakból elszivárog a víz, – hallom végül az elnöktől. Ez azt jelenti: folyt. köv.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!