Kőszeg

2014.09.18. 18:00

Herman Ottó ünnepe - Szobra lett az utolsó magyar polihisztornak

Kőszeg - Herman Ottó emlékév az idei. Kőszegen csütörtökön egész nap ünnepelték a tudóst, akinek pályája ebből a városból indult.

Némethy Mária

Herman Ottó magyar természetkutató, zoológus, néprajzkutató, régész és politikus volt. Sokoldalúsága előtt tisztelegve az utolsó magyar polihisztornak és a madarak atyjának is nevezik. Élete, személye, munkamódszere, hazaszeretete a mai napig példaként szolgál.

Herman Ottó tudományos pályája Kőszegről indult. 1863-ban telepedett le a városban, ahol fotográfusként dolgozott. Itt ismerte őt meg chernelházi Chernel Kálmán kőszegi földbirtokos, aki éppen 150 éve indította el Kőszegről a tudomány útján Herman Ottót. Tegnap a város egész napon át tartó, színes rendezvénysorozattal emlékezett az idén 100 éve elhunyt híres tudósra.

Halász János országgyűlési képviselő avatta fel a szobrot, mellette Huber László és Veres Gábor (Fotó: Némethy Mária)

Kezdésként délelőtt a Jurisics téren felavatták a szobrát, Veres Gábor remek alkotását. Avatóbeszédében Halász János országgyűlési képviselő, a Magyar Művészeti Akadémia Felügyelő Testületének elnöke azt a mának szóló üzenetét emelte ki Herman Ottónak, hogy értelem és szorgalom tart meg egy népet. Arról a reményéről is beszélt, hogy a tudós szoborban felfedezhető személyes jelenléte sok fiatalt ösztönöz majd tevékenysége valamelyik ágának követésére, hiszen Kőszegen sok minden adott, amit ő is szeretett: az ember és a természet harmóniája, a helyi közösség értékei. Huber László polgármester arról szólt, hogy a városhoz kötődő híres emberek szoborparkja szépen alakul Kőszegen, hiszen Ottlik Géza szobrát tavaly májusban, Liszt Ferencét novemberben avatták fel, és már tudják, jövőre újabb szobor készül el. Ezután Keszei Balázs, a Jurisich gimnázium igazgatója Természet-Kőszeg-Herman Ottó című előadásában mutatta be a tudós életútját, a hermani hagyományok továbbélését.

Az avatás után a téren A magyar halászat könyve című művéből készült molinókiállítást és a Herman Ottó Vándortan-ösvény interaktív polihisztor játszóházát lehetett megtekinteni, illetve kipróbálni. Ezzel sok diák élt is. Délután a Herman Ottó sziklához indult kirándulás a gimnázium elől, a várban Vida Antal tartott előadást Az utolsó polihisztor, avagy Herman Ottó, a magyar tudomány fenegyereke címmel. A város iskoláiban kiállításokkal, diavetítéssel emlékeztek a híres tudósra. A Béri Balog iskola gyógynövénytúrát is szervezett az Alsó-rétre.

Eddig két emléktáblával emlékezett Kőszeg Herman Ottóra, de most már szobor is hirdeti: a város nem feledi az utolsó magyar polihisztort.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!