Kőszeg

2014.11.11. 20:05

A Kőszegi Borbarátok Egyesülete 15. alkalommal gyűlt össze Szent Mártonkor

Kőszeg - Szent Márton napja, az újbor ünnepe. A Kőszegi Borbarátok Egyesülete ilyenkor hagyományosan, most már 15. alkalommal újbor kóstolót szervez.

Némethy Mária

Márton napjára már kiforr az újbor. A szólás szerint ezért a bornak Szent Márton a bírája, tehát ezen a napon a bort mindenképpen meg kell kóstolni. Így van ez már hosszú évszázadok óta. A kőszegi Brenner János Közösségi Házban úgy 70 érdeklődő gyűlt össze, hogy megkóstolják az idei újbort. Kőszegi, csepregi és lukácsházi borosgazdák fajtánként három-három literrel érkeztek, hogy mindenki kortyolhasson, ízlelhessen egy keveset. Éltek is sokan a lehetőséggel, jól csúszott a nedű a libazsíros kenyérhez.

Horváth Tamara borkirálynő és Alasz László koccint az újborral.

A Kőszegi Borbarátok Egyesülete úgy gondolja, kiváló alkalom ez a nap az újonnan jelentkezettek felvételére. Most három új taggal bővült a 23 tagú aktív egyesület: Mándli Tibor kőszegi, zalai, Scheck Zsolt és Szántó Imre kőszegi borászokat avatták fel ezen az esten, amelyen mint mindig, most is ott segédkeztek a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesületének tagjai. Köztük ott volt az újonnan megválasztott borkirálynő, Horváth Tamara is. Mint mindig, most is előadót kértek fel arra, hogy méltassa Szent Márton érdemeit. Ezúttal Németh János festőművész, a Kőszegi Polgári Kaszinó elnöke beszélt a szentről, hatásáról.

- Egyszer kiszámoltam, hogy Szent György napjától Szent Márton napjáig éppen 200 nap telik el, s ezalatt az idő alatt a semmiből bor születik. Ez csodálatos! - hallottuk az egyesület elnökétől, Alasz Lászlótól, akinek egyik bora az idén kiérdemelte, hogy Kőszeg Város Bora legyen.

Hangulatos volt az este, amelyen komoly dolgokról is, az idei év embert próbáló szőlészeti és borászati gondjairól is szó esett. Abban viszont sokan egyetértettek:még kicsit karcos az újbor, de benne van a kész bor harmóniájának ígérete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!