Kőszeg

2015.01.18. 10:15

Hankiss Elemér Kőszegen - a maga csendes, szerény, láthatatlan módján

Kőszeg - Az Európa Ház, az Ises, a KRAFT-projekt munkatársai, kutatói mesterüknek, példaképüknek, szellemi iránytűjüknek tekintik a 86 éves korában elhunyt társadalomtudóst, polihisztort, gondolkodót, Hankiss Elemért – aki „a maga csendes, szerény, láthatatlan módján” mindvégig részt vett a kőszegi kezdeményezésekben.

Ölbei Lívia

Amint utolsó könyvének címe mondja: a „befejezetlen embernek" esélye van. Csak neki van esélye.  A világ azért van, hogy megváltoztassuk. Hogy egyszer jó legyen.

Hankiss Elemér 1994-ben alapítótagja volt a ma is működő Európa Ház Egyesületnek, amelyből minden más (ISES, KRAFT stb.) kiindult. Az emberi kaland című 1999-es könyvének anyagát először Kőszegen szeminarizálta a 90-es évek közepén. Miszlivetz Ferenccel közösen kezdeményezte 1996-ban az azóta is minden nyáron megrendezett kőszegi Nemzetközi Nyári Egyetemet, amelynek minden évben előadója volt. A nemrég elindított, szintén az emberi kreativitásra, közösségépítésre apelláló KRAFT szellemi alapvetésében aktívan részt vett. Vélhetően utolsó nyilvános szereplésére is Kőszegen, az Európa Házban került sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!