Kőszeg

2015.03.26. 11:49

Több a tolvaj, fogy a dizájnerdrog - A kőszegi rendőrök nyomozói munkája kimagaslóan jó Vas megyében

Kőszeg - A statisztikai adatok alapján Kőszegen jó színvonalú a rendőrség munkája, kiemelkedő a nyomozások eredményessége, de csütörtökön a képviselők ülésén többen is vitatták azt, hogy ilyen rózsás lenne a helyzet a városban.

Némethy Mária

Stubán Tamás, Kőszeg rendőrkapitánya 13 oldalon összegezte, milyen sokirányú tevékenységet folytattak a rendőrök tavaly is a kőszegi rendőrkapitányság területén a közbiztonság érdekében, s csütörtökön, a képviselők ülésén szóban is hosszan ismertette eredményeiket, gondjaikat. Köztük azt, hogy a lopások száma 103-ról 123-ra emelkedett. Eltűntek mobiltelefonok, kerékpárok, műszaki cikkek, készpénz és ékszer is. A bűncselekmények elkövetését elősegítő okok között meghatározónak tartja az óvatosság hiányát, a környezet közömbösségét is.

- Mi úgy ítéljük meg, hogy a kőszegiek és az ide látogató turisták félelem nélkül élhetnek itt, biztonságban érezhetik magukat - emelte ki a rendőrkapitány, aki elmondta: Vas megyében csökken az ismertté vált bűncselekmények száma. Kőszegen is ez a helyzet.

283 bűncselekmény történt tavaly a városban és környékén, a terület a kevésbé fertőzöttek közé tartozik Vasban. Emberölés nem volt, rablás is csak azért szerepel a statisztikában, mert kivizsgálása áthúzódott az előző évről. Családon belüli erőszakkal néhány család érintett, a tulajdon elleni szabálysértés ugyanannyi, mint volt, de gondot itt is okoznak a dizájnerdrogok a fiatalok körében. A közlekedésbiztonság helyzetéről a rendőrkapitány azt emelte ki: nőtt az ittas vezetések száma. Azt is hallották a képviselők, hogy az illegális migráció még nem terheli Kőszeget, de szisztematikus ellenőrzéseket végeznek a határ mentén.

 

Dr. Tánczi Tibor ezredes, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese hozzászólásában azt emelte ki: Vas megye hat rendőrkapitánysága közül Kőszegen jó színvonalú, egyenletes munka folyik, a nyomozás 63 százalékos eredményessége pedig Kőszeget megyénk éllovasává teszi.

A képviselők nem látták ilyen rózsásnak a helyzetet, több gondot is felvetettek. Közülük először Kiss Péter kért szót, aki arról beszélt, hogy a kőszegi buszmegállókban rendszeresen parkolnak autók. Rába Kálmán azt taglalta, hogy a statisztikai adatok el is fednek fontos dolgokat, hiszen csak az ismert bűncselekményekről szólnak, s tapasztalatból tudja: nem minden bűncselekményt jelentenek be az érintettek, a város központjában lévő kamerarendszer nem rögzít mindent, áruházakba félve mennek be dolgozni emberek, mert naponta háromszor "leanyázzák" őket. Keszei Balázs azt hozta szóba, hogy a vendéglátóhelyeken kiskorúakat szolgálnak ki szeszes itallal, Terplán Zoltán pedig azt említette meg, hogy a Rákóczi utcában rendszeresen sok a gyorshajtó.

Stubán Tamás a felvetésekre reagálva elmondta, hogy a bűncselekményeket már nem úgynevezett utazó bűnözők követik el a városban és környékén, hanem helyiek. Egy kérdésre azt is közölte: a februárban kapott új típusú traffipaxot eddig kísérleti jelleggel működtették, de csütörtöktől már élesben, s „tud mindent": rögzíti azt is, ha valaki nem kapcsolta be a biztonsági övét vagy rosszul vált sávot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!