Kőszeg

2015.09.14. 12:15

Nem nyaralni ment az egy busznyi kőszegi Horvátországba

Kőszeg, Senj, Zágráb - Egy busznyi kőszegi az elmúlt hétvégén Horvátországban, Jurisics Miklós szülővárosában járt. Megemlékeztek a hős kőszegi várvédő születésének 525. évfordulójáról.

Némethy Mária

Az alpokaljai kisvárosban minden év augusztusában megemlékeznek Kőszeg 1532-es török ostromáról, és a "kőszegi hősről", az egykori várkapitányról, Jurisics Miklósról. A Kőszegi Testvérvárosi Egyesület kezdeményezésére most egy busznyi kőszegi útra kelt Horvátországba, Jurisics szülőföldjére. Ennek apropóját az adta, hogy az egykori hős várkapitány 525 esztendeje született, s Kőszeg, valamint Jurisics szülővárosa, Senj öt esztendeje írta alá a testvérvárosi szerződést.

A kőszegi küldöttség Zágrábban Jurisics szobránál. Fotó: Bancsó Sándor

Szép tengerparti szülővárosában, Senjben megkoszorúzták Jurisics Miklós szobrát. Ezen ott volt a város polgármestere, jegyzője is. Magyar nemzeti színű szalaggal átkötött koszorút helyeztek el magyar és horvát dalok kíséretében Kőszeg önkormányzata, a testvérvárosi egyesület, a Jurisich Miklós Gimnázium és a Kőszegi Darabontok képviselői, megemlékezés hangzott el a hajdani várkapitányról magyarul, horvátul is. Ezután a kőszegi küldöttség megtekintette a Senj fölé magasodó Nehaj várát. Hazafelé Zágrábban egy ott élő magyar tanárnő kísérte el őket Jurisics Miklós szobrához, ahol a zágrábi magyar nagykövet intézte el, hogy a kőszegiek azt is megkoszorúzhassák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!