Hirdetés

2024.05.09. 08:00

Az lehet pásztor, aki elszámol - Ják a templomáról híres, az élhetősége által vonzó

Ják sajátos vonzerővel rendelkező, ősi magyar falu, amit mindenki a templomáról ismer. Mi pedig otthonunkként szeretjük, és minden nap azért dolgozunk, hogy egyre jobb hely legyen − dr. Tóth Ernő polgármesterrel beszélgettünk.

PR cikk

Dr. Tóth Ernő polgármester

Forrás: Szendi Péter

Ják demográfiai szempontból kiegyensúlyozott település, sok a fiatal és sok gyerek születik. Sokan szeretnének ideköltözni, de szinte nincs elérhető építési telek, alig van eladó ház, a község „megtelt”; az önkormányzatnak nem célja a növekedés. Agglomerációs településként lenne rá lehetőség, de a közművek ezt nem teszik lehetővé, az áramhálózat sem bír el több modern, elektromos eszközökkel felszerelt otthont. A megvalósult és a tervezett fejlesztések célja a jelenleg itt lakók számára minőségi életet fenntartani.

Dr. Tóth Ernő polgármester
Forrás: Szendi Péter

2019-ben írtam egy Ják Falufejlesztési Programot, amit megvalósítani törekszem, sőt, a pályázati lehetőségeknek köszönhetően már többet is elértünk. Pedig amikor megválasztottak polgármesternek, nagy slamasztikába kerültem, mert pénzügyi konszolidációval kellett kezdeni a településvezetői munkát. Korszerű, takarékos közvilágítás, játszótérfejlesztés, közösségi kemence, új ravatalozó, csak néhány a megvalósult fejlesztések közül. Tudom, hogy az utak terén még sok teendő van, de öt utcát és két járdát felújítottunk, külterületi útszakaszok épültek, és lehetőség szerint folytatjuk, amíg jó minőségű útjaink nem lesznek szerte a községben 

– osztotta meg velünk dr. Tóth Ernő, aki a közeljövőről szólva kifejtette: 

A TOP Plusz pályázat keretében kiírt komplex településfejlesztés közbeszerzése lezárult, megvan a kivitelező, hamarosan kezdődhet a munka. Csapadékvízrendszer létesül a Szabadnép utcában, az önkormányzati étkező körül teljes tereprendezés lesz parkolókkal, zöld felülettel; új buszvárókat alakítunk ki, utakat újítunk fel, valamint egy sétányt a Belső-patak mentén, szintén parkolókkal. Sok minden van most „csőben”, amik biztosan megvalósulnak az évben.

Dr. Tóth Ernő polgármester
Forrás: Szendi Péter

A templomfelújításról szólva kiemelte: az a katolikus egyház projektje volt, de a község részéről is osztoznak a hálában a kormányzati támogatásért és a büszkeségben is a megvalósult rekonstrukció miatt, ami újra országos hírnevet kölcsönöz Jáknak.

Fontos az itt élők számára a templom, sokat jelent nekem személyesen is

 − mondta dr. Tóth Ernő. 

Gyerekként nyolc éven át ministráltam Rátkai László plébános mellett, ami a szolgálatra megtanított. Ezt a szolgálatot gyakoroltam a nyolcéves minisztériumi munkám során, és többek között ez a szolgálattudat az, ami hazahívott. A templom oltárképe eredeti 13. századi, Szent Györgyöt ábrázolja, nincs még egy ilyen Közép-Európában. Nem véletlen, hogy ahhoz a régi gazdabölcsességhez tartom magam, hogy „Szent György napján, kihajtáskor akárki lehet pásztor, de Mihály napján, behajtáskor csak az lehet pásztor, aki elszámol”.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában