Kőszeg

2015.10.09. 08:39

Karnagyuk zenét is szerez: Kőszeg fúvószenekara sokak örömére kiválóan teljesített az elmúlt években

Kőszeg - A város ünnepeinek állandó szereplője lett a fúvószenekar. Most október 23-ára készülnek nagy koncerttel.

Némethy Mária

2009. december 3-án állt először a nagy múltú Kőszeg Város Fúvószenekara élén Szilágyi Miklós végzős főiskolai hallgatóként. Azóta ő a zenekar választott, már első egyetemi végzettségű karnagya.

– Szoktuk mondani, hogy képességeink határait súrolja időnként, vagy mindig, az elénk tett kotta eljátszása, de inkább ezt vállaljuk, mint a csendes, langyos semmittevést – hallom Bakos Györgytől, a zenekar elnökétől.

Szilágyi Miklós nagy lendülettel, fáradhatatlanul segít, hangszerel, vezényel, dobol (hiszen nagyszerű dobos is). A 2013-ban a minősítő koncerten fúvószenekari kategóriában Kiemelt Arany minősítést szerzett zenekar azóta büszkén használja nevében a Kőszeg Város Koncert fúvószenekara kitüntető címet.

Augusztus 20-án a Jurisics téren nagy sikerű hangverseny volt. Fotó: Németh Iván

A város vezetése januárban azt kérte a fúvósoktól, hogy legyenek állandó szereplői Kőszeg nemzeti ünnepeinek. Azóta nívós műsorokkal meg is teszik ezt. Legutóbb augusztus 20-án az „István, a király" rockopera keresztmetszetét adták elő. Szilágyi Miklós ezt írta át fúvószenekarra, a város fizette ki a mű jogdíját. Hatalmas sikert arattak Kőszeg legjobb akusztikájú terén, a Jurisics téren.

– Különleges feladat volt, hiszen el kellett érni, hogy a történet végig követhető legyen, s a zenekarnak meg is kellett tanulnia – jegyzi meg Szilágyi Miklós.

Most az október 23-ai ünnepre készülnek. Ezen az 1956-os forradalom idején a rádióból állandóan hallható Beethoven Egmont nyitányát adják elő, Liszt II. magyar rapszódiáját, s Verdi híres Requiemjének egy részletét, a Harag napját. Ez utóbbit szintén Szilágyi Miklós írta át, hangszerelte fúvószenekar számára.

– Nem volt egyszerű feladat ez sem, hiszen az eredeti szerzői szándékot tiszteletben kell tartani – mondja a fiatal karmester.

A Kőszegi Várszínházban tavaly augusztusban volt az ősbemutatója Szilágyi Miklós-Horváth György Tibor: Ostrom Opera – Kőszeg 1532. című művének.

– Ez egy opera trilógia első része, aminek a második része Szigetvár 1566-os ostroma lesz, a harmadik pedig Buda 1686-os töröktől történt visszafoglalásáról szól majd. Ez a munka várhatóan jövő nyárra lesz kész – nyilatkozta Szilágyi Miklós.

Kőszeg Város Koncert Fúvószenekara fennállásának 150. „álomévfordulóját" méltóképpen akarja megünnepelni 2016. június 17-19-én. Szilágyi Miklós karnagy most éppen ezen dolgozik.

– Az ISES Alapítvány ösztöndíjprogramjában Kőszeg zenei múltjának áttekintéséről komponálok egy művet, amit kórussal, zongorával kombinálva szólaltatunk majd meg az ünnepen – újságolta a kiváló fiatal zenész, akinek művét, „A Nagy Háború képeit" november 6-án, a Királyi városnapon adják majd elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!