Kőszeg

2016.02.28. 11:35

Borkorcsolyaverseny: a magyaros háromszöggel csúszik legjobban a kőszegi bor

Kőszeg – Borkorcsolyákat, azaz apró, sós süteményeket kóstolhattak szombaton délután a Jurisics-várban az érdeklődők. Ez egyben verseny is volt: a legfinomabbak legfinomabbját is kiválasztotta a zsűri.

Simán Klára

- Másfél évtizedes ez a megmérettetés, amelyre most 34 nevezést kaptunk – összegezte kérdésünkre Orbán-Tóth Adrienn, a Kőszegi Borbarát Hölgyek elnöke, aki azt is elmondta, hogy az elmúlt tizenöt év legjobbjaiból is kiválasztják a legfinomabbat.

Ezeknél az apró, sós süteményeknél alapkövetelmény, hogy harmonizáljanak a borokkal: a kőszegi versenyen természetesen a helyi italokkal kóstolták a mütyür finomságokat. A vörös, a fehér és a rozé is a kínálathoz tartozott, ami a borokat illeti, ám ezúttal nem az iható, hanem az ehető ízekre figyeltek a KÖSZ-házban összegyűlt kíváncsiskodók. A zsűri szakmai részét a borászok képviselték – mellettük a város prominens személyiségei is véleményt mondtak. Huber László polgármester előbb köszöntötte a jelenlévőket, majd értékelt. A cél az volt, hogy azt a borkorcsolyát válasszák ki, amelyik a legjobban passzol a helyi borokhoz: az ízharmóniát kellett figyelembe venni – mint Orbán-Tóth Adrienntől megtudtuk, ez bizonyos mértékig szubjektív dolog.


A 15 év győztesei közül idén Tóthárpád Ferencné medvehagymás stangliját választották az „abszolút legjobbnak", a 2016-os győztes pedig a kőszegi Ávár Imréné magyaros háromszög elnevezésű borkorcsolyája lett – és ez kapta a közönségdíjat is. A második helyet a lukácsházi versenyző nyerte el: Sántha Tiborné Káposztás pogácsa Sántha-módra elnevezésű finomsága ezüstöt ért. A dobogó harmadik fokára a kőszegszerdahelyi Gyimesi Szabina pikáns sonkás-sajtos kosárkája került.

Mint megtudtuk, új szokást is bevezetnek az idén: a Kőszegi Borbarát Hölgyek elnöke elárulta, hogy a legeslegjobb receptet közzéteszik: a helyi borászok és vendéglátósok is megkapják azt, így ők is elkészít(tet)hetik, és kínálhatják ezt a finomságot – mindenki nagy örömére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!