Kőszeg

2016.09.09. 20:50

Minden határon túlmennek

Kőszeg - Kétnapos, határon átnyúló rendezvény zajlik Kőszegen az Írottkő Natúrpark és az osztrák partner szervezésében. A teljesítménytúrán több száz résztvevőt regisztrálnak évek óta.

Turbók Attila

- Több mint tíz éve túrázom, egy alkalommal az Everesten is jártam. A kőszegi, 56 kilométeres túrán évek óta, az első alkalomtól kezdve rendszeresen részt veszek - mondta a kőszegi Tánczos Norbert. Hétvégi túratervével nincs egyedül a környéken.

- Ma és holnap határon átnyúló rendezvényt tartunk a Kőszegi-hegység környékén, osztrák és hazai szervezésben - mondta a natúrpark turisztikai munkatársa.

Rezner Hajnalka tájékoztatása szerint az úgynevezett Írott-kő-vándorlást 2009 óta szervezik meg évről évre. A határon átnyúló program 56 kilométeren zajlik, a teljesítménytúra Rohoncról indul, majd átérve a határon Óhodászon keresztül Felsőszénégetőn át Lékára tart. Onnan Kőszegen keresztül Cákon és Bozsokon át ér vissza a túra a rohonci kiindulópontra.

Sárkányeregetés az Írott-kőnél, új programelem a rendezvényen Fotó: Győrfi Szabina

- Az elmúlt években is kétszáz körüli résztvevővel számoltunk, ez a létszám - az előzetes jelentkezések alapján - az idén biztosan meghaladja az előző évek rekordjait - mondta Rezner Hajnalka. A program érdekessége - a félszáz kilométeres távon túl - az, hogy a túra útvonala két országot érint, erősítve a határ menti együttműködést. Az állomásokon, ellenőrző pontokon ellátást is kapnak a túrázók, akik reggel hat óra után indulnak Rohoncról, és nagyjából este nyolc órára érnek vissza oda.

- A résztvevők életkora évek óta vegyes: a húszévestől egészen az ötvenéves felnőttig vesznek részt a túrán - mondta a turisztikai munkatárs. A szombati túra aztán a következő nap az Írott-kőnél folytatódik, ott a családok kézműves-foglalkozásokon, természeti játékokon és sárkányeregetésen vehetnek részt. Utóbbi programelemet tavaly vezették be a szervezők.

- Tavaly nyolc óra alatt tettük meg a félszáz kilométert, igazán csak néhány helyen, a meredekebb részeken sétáltunk, jobbára futottunk - elevenítette fel az emlékeket Tánczos Norbert. A rendszeres túrázó elmondta, hogy neki ez egyfajta hobbi, ám néhány éve sikeresen elvégezte a túravezetői tanfolyamot, azóta a hegymászást is felvette a repertoárba . Felvidékiekkel járják a hegyeket, így került egy alkalommal, 2010-ben az Everest egyik alaptáborába is.

- A túrázás számomra nem csak egészséges életmódot jelent, hobbi, életmód és még sok más egyéb - mesélte Tánczos Norbert. A kőszegi fiatalember hangsúlyozta, hogy a család természetesen az első helyen áll értékrendjében, de utánuk mindenképpen a hegyek és a túrázás következnek.

A túraútvonalak nem csak Tánczos Norbertet várják Kőszegen és környékén, és ahogy a szervezők elmondták: jelentkezőkből - szerencsére - az idén sincs hiány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!