Kőszeg

2017.02.02. 16:27

Mit főzhettek hajdanán a Jurisics-várból előkerült edényekben?

Kőszeg - A szakember szerint a korabeli edényekkel elkészített helyi párlat vélhetően gyógyszernek készült egykoron. Az edényeket papok menekíthették a kőszegi várba.

Turbók Attila

A helyi fehérbor felhasználásával, fél liter, 48 fokos párlatot készítettek Kőszegen a várból előkerült edények utángyártott változataival. Mint azt már megírtuk, a Jurisics-várban találtak a 15. századból származó főzőedény- maradványokat, amelyek alapján nemrég elkészítették ezek mását. Az edényekben aztán kőszegi borból készítettek párlatot, amelyet a helyi gimnázium egykori tanulója, Barabás Attila szakértő minősített.

Reményi Tibor velemi pálinkafőző mester a várban talált maradványok alapján rekonstruált edényekkel Fotó: Jurisics-vár Művelődési Központ

- Ami az elkészült párlatot illeti, az akkori szokásoknak megfelelően akár fogyasztható is lehetett, ám inkább gyógyszernek készíthették, mely gyógyfüvekkel együtt az „élet vizét" alkothatta - mesélte Barabás Attila. A szakértő hangsúlyozta azonban, hogy az ilyen főzeteket kolostorokban, apátságokban készítették a szerzetesek és titkukat féltőn őrizték is. - Ezért is furcsa a párlóedények várbéli jelenléte, ami arra utalhat, hogy például a török elől menekülő papok menthették titkukat a biztonságos falak közé - ecsetelt egy lehetséges magyarázatot a szakértő. Ami azonban biztos: a régészetileg hiteles edényekkel párlatot főztek Kőszegen, és ennek részleteit a szombati Páratlan Párlatnapon a közönségnek is elmesélik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!